Ελλάδα|19.12.2018 19:01

Έτσι θα χτυπήσει τους Έλληνες το Brexit - Νέοι κανόνες

Newsroom

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι παρουσίασε νωρίτερα, τη σημαντικό μεταρρύθμιση στην μεταναστευτική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας εδώ και δεκαετίες. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει τέλος στην «ειδική μεταχείριση» για τους πολίτες της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται η δέσμευση ότι δοθεί στις επιχειρήσεις ο απαραίτητος χρόνος για να προσαρμοστούν στα σχέδια που θα εφαρμοστούν μετά το Brexit.

Στο έγγραφο όπου παρουσιάζεται η μεταναστευτική πολιτική μετά το Brexit, η κυβέρνηση Μέι τονίζει ότι με το νέο σύστημα θα δίνεται προτεραιότητα στους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης και θα αντιμετωπίζονται ισότιμα οι Ευρωπαίοι και οι πολίτες των τρίτων χωρών.

Οι ανησυχίες που θα έχει η μετανάστευση ήταν ένα από τα αίτια που υπερίσχυσε το «ΝΑΙ» υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Όμως η δέσμευση Τερέζα Μέι, με βάση την οποία τερματίζεται η ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν νέες ανησυχίες στους επικεφαλής μεγάλων εταιριών, για το αν θα ήταν σε θέση να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται.

Στο έγγραφο δεν αναφέρεται κάποιος συγκεκριμένος στόχος για τον ετήσιο αριθμό μεταναστών που θα λαμβάνουν άδεια εργασίας. Σημειώνεται μόνο ότι θα μειωθεί ο αριθμός τους σε «βιώσιμα επίπεδα, όπως καθορίστηκε από το μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος». Σε αυτό το προεκλογικό μανιφέστο ο στόχος ήταν να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών σε λιγότερους από 100.000 σε ετήσια βάση.

Με το νέο σύστημα, οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι που θα πηγαίνουν στη Βρετανία να εργαστούν θα πρέπει να έχουν «σπόνσορα» κάποια εταιρεία που θα τους προσλάβει. Δεν θα υπάρχει όμως ανώτατο όριο στον αριθμό των ειδικευμένων εργαζομένων μεταναστών.

Θα εφαρμοστεί επίσης ένα μεταβατικό, προσωρινό σύστημα που θα επιτρέπει σε πολίτες των χωρών της ΕΕ και σε εργαζόμενους οποιουδήποτε επιπέδου ειδίκευσης προερχόμενους από χώρες «χαμηλού κινδύνου» να εγκαθίστανται στη Βρετανία χωρίς να τους έχει γίνει κάποια προσφορά εργασίας, για διάστημα έως και 12 μηνών. Ο υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ, σχολίασε ότι με το νέο σύστημα οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν «τα ταλέντα που χρειάζονται».

«Όμως καταλαβαίνουμε ότι αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο μεταναστευτικό σύστημα εδώ και 40 χρόνια και επομένως οι εργοδότες θα χρειαστούν χρόνο για να προσαρμοστούν», πρόσθεσε. Το πρόγραμμα προσωρινής εργασίας θα περιλαμβάνει σειρά περιορισμών, διευκρίνισε η κυβέρνηση: οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να εγκατασταθούν μόνιμα στη Βρετανία, να φέρουν στη χώρα την οικογένειά τους ή να έχουν πρόσβαση σε ορισμένους κοινωνικούς πόρους. Θα αναθεωρηθεί το 2025 και ενδέχεται να τερματιστεί, αν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Οι προσωρινοί μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από τη Βρετανία για ένα διάστημα 12 μηνών, πριν επιδιώξουν να επιστρέψουν, αποκτώντας και πάλι προσωρινή βίζα εργασίας. Οι υπήκοοι χωρών της ΕΕ δεν θα χρειάζονται τουριστική βίζα για να επισκεφθούν τη Βρετανία για διάστημα έως και έξι μηνών, ενώ οι Ιρλανδοί θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν και να εργάζονται ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά το Brexit θα γνωστοποιηθούν οι πολιτικές μετανάστευσης

Σημαντικές πληροφορίες για την πολιτική που θα εφαρμόσει η Μ.Βρετανία στο θέμα των μεταναστών, όπως μεταξύ άλλων το ετήσιο εισόδημα, θα γνωστοποιηθούν πολύ αργότερα από την ημερομηνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, εξαιτίας διαφωνιών εντός της κυβέρνησης της Τ.Μέι.

Παράλληλα την Πέμπτη, θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο που αφορά το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά οι βασικές αποφάσεις που αφορούν κάποιους από τους όρους εισδοχής μεταναστών (ετήσιο εισόδημα, χρονική ισχύς βίζας κ.α.) δεν θα γίνουν γνωστές πριν το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και οι εργοδότες, δεν θα μπορούν να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι υπάλληλοί τους, ώστε να διασφαλίσουν μακροχρόνια βίζα, αλλά ούτε και το κατώτατο όριο του ετήσιου εισοδήματός που θα πρέπει να έχουν, το οποίο αναμένεται να οριστεί περίπου στις 30.000 λίρες.

Το σύστημα μετανάστευσης που θα ισχύει μετά το Brexit, θα μπει σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2021, αλλά μόλις λίγους μήνες πριν την ημερομηνία αυτή θα γίνουν γνωστά τα ακριβή νούμερα. Αντί αυτού, σχεδιάζεται ένα 12μηνο πρόγραμμα δέσμευσης για τις επιχειρήσεις και το σύστημα υγείας. Επίσης για αργότερα αναβάλλονται αποφάσεις που αφορούν τα οφέλη που θα δικαιούνται οι πολίτες της ΕΕ, τους κανόνες για τους φοιτητές και θέματα σχετικά με τις συντάξεις των εκπατρισμένων Βρετανών.

Μεγάλη ΒρετανίαBrexit