Ελλάδα|04.07.2020 08:20

Κορονοϊός: Πρώτο κρούσμα στη Ραφήνα - Παγκόσμια ανησυχία από την αύξηση

Newsroom

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ραφήνα επιβεβαίωσε ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως αναφέρει ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του. Ο ασθενής, κάτοικος Ραφήνας, εισήχθη στο κέντρο Υγείας και μετά τους απαιτούμενους ελέγχους, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου μόλις ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας Ραφήνας για την ύπαρξη επιβεβαιωμένου  κρούσματος covid 19 και κλήθηκε να προβεί στην απαραίτητη και προβλεπόμενη από τα σχετικά πρωτόκολλα απολύμανση του χώρου.

Πρόκειται για ασθενή, κάτοικο Ραφήνας, που εισήχθη στο κέντρο Υγείας και μετά τους απαιτούμενους ελέγχους μεταφέρθηκε αμέσως σε κεντρικό νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου από την πρώτη στιγμή αυτής της υγειονομικής δοκιμασίας για όλους μας , επέλεξε το δρόμο της υπευθυνότητας, της αλήθειας και της άμεσης ενημέρωσης των συμπολιτών μας. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, από ένα μεμονωμένο ελπίζουμε περιστατικό.

Συνεχίζουμε να τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα και τους κανόνες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας. Τηρούμε σχολαστικά τους όρους προσωπικής υγιεινής. Απολυμαίνουμε τα χέρια μας μετά από κάθε έξοδο ή κοινωνική επαφή. Φοράμε μάσκα όπου αυτό προβλέπεται. Προστατεύουμε πρόσωπα «ευαίσθητων»  υγειονομικά ομάδων στον περίγυρό μας. Κρατάμε τις κοινωνικές αποστάσεις.

Συστήνουμε στους συμπολίτες μας, πέραν της τήρησης των παραπάνω κανόνων , να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες  μας για τις επόμενες μέρες , μέχρι την ολοκλήρωση των ιχνηλατήσεων και την πληρέστερη δυνατή εικόνα».

Τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκαν μέσα στην εβδομάδα στη χώρα μας είναι 51 και προέρχονται από πολίτες που έρχονται από το εξωτερικό. Τα κρούσματα αυτά αποτελούν και ένα μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των νέων περιστατικών κορονοϊού τα οποία με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας διαμορφώθηκαν στα 143. Στην επίσημη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα συνδεόμενα με ταξίδι κρούσματα διαμορφώθηκαν την Παρασκευή στα 799 από 745. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 28 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 13 εισαγόμενα.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη, ενώ την τελευταία εβδομάδα είχαμε μόνο έναν θάνατο. 

Και δεύτερη παράταση των μέτρων στην Ξάνθη

Και δεύτερη παράταση των μέτρων σημειώνεται στην Ξάνθη. Λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων στην περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η παράταση ισχύος των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων στους Δήμους Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου, Αβδήρων της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, ισχύουν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

● Η προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνεται κατόπιν ραντεβού

● Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα

Επιπλέον, απαγορεύονται οι ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις άνω των 8 ατόμων.

Αρμόδια για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων είναι η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για επτά (7) ημέρες, από την 03-07-2020 και ώρα 06:00 έως και την 06:00 ώρα της 10-07-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Ειδικότερα, στις Κοινότητες Εχίνου και Μύκης, επιπρόσθετα ισχύουν τα εξής:

● Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.

● Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

● Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.

● Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α' βαθμού και έως 8 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 57.683 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις 20:30 χθες τοπική ώρα (03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας), το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, σε ακόμη ένα θλιβερό ρεκόρ που σημειώνεται μετά την αρχή της πανδημίας.

Την παραμονή της εορτής της Ημέρας Ανεξαρτησίας, η χώρα κατέγραψε 728 νέους θανάτους εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιατρικής σχολής της Βαλτιμόρης. Το σύνολο των θυμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 129.405. Οι ΗΠΑ, η μακράν πλέον πληγείσα χώρα στον πλανήτη από την πανδημία, έχει καταγράψει συνολικά επισήμως σχεδόν 2,8 εκατομμύρια κρούσματα.

Στις νότιες και τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ υπάρχει ξέσπασμα του ιού, γεγονός που «θέτει όλη τη χώρα σε κίνδυνο», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις να «αφυπνιστούν»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε σήμερα τις πληγείσες χώρες από τον κορονοϊό να «αφυπνιστούν» και να «συμμετάσχουν στη μάχη», καθώς «οι αριθμοί δεν ψεύδονται». «Ήρθε πράγματι η ώρα οι χώρες να κοιτάξουν τους αριθμούς. Σας παρακαλώ, μην αγνοείτε αυτά που σας λένε οι αριθμοί», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στο Μεξικό αλλά διευκρίνισε ότι το μήνυμά του απευθύνεται σε «πολλές χώρες».

«Άπαντες πρέπει να αφυπνιστούν. Οι αριθμοί δεν ψεύδονται και η κατάσταση επί του πεδίου δεν ψεύδεται», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ποτέ πολύ αργά, σε μια επιδημία, να πάρεις τον έλεγχο». Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός αναμένει σε δύο εβδομάδες τα αρχικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές που διεξάγει με φάρμακα που μπορεί να είναι δραστικά στη θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Έφτασε το «Σούπερ Σάββατο» στη Βρετανία - Ανοίγουν παμπ, εστιατόρια, κομμωτήρια

Ψαλίδια κομμωτηρίων, πρωινό σε εστιατόριο και κυρίως, μπύρα στην παμπ. Η Βρετανία κάνει σήμερα το μεγαλύτερο της βήμα προς την επαναφορά στην κανονική ζωή. Οι άνθρωποι θα επιτρέπεται επιτέλους να βγουν έξω για ένα ποτό σε παμπ, να κουρευτούν και να γευματίσουν σε εστιατόρια, για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερο από τρεις μήνες, σε μια χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης που προκαλεί φόβους για αναζωπύρωση κρουσμάτων.

Με την επαναλειτουργία παμπ, ξενοδοχείων, κομμωτηρίων, κινηματογράφων και μουσείων, οι Βρετανοί θα μπορούν να απολαύσουν ξανά ελευθερίες που στερήθηκαν για πάνω από τρεις μήνες. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες ότι όλοι πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και να μην ριψοκινδέψουν ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού. Το μήνυμά του στον λαό; «Μην τα τινάξουμε τώρα στον αέρα, παιδιά».

Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η χαλάρωση των μέτρων στο Λονδίνο γίνεται πολύ γρήγορα. Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν υιοθετήσει τα δικά τους ξεχωριστά χρονοδιαγράμματα αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες «να απολαύσουν το καλοκαίρι με σύνεση» και να μην αναιρεθεί η πρόοδος που σημειώθηκε για την εξουδετέρωση της πανδημίας. Είπε ότι οι εργαζόμενοι σε παμπ, εστιατόρια, κομμωτήρια και άλλες επιχειρήσεις κατέβαλαν μια ηρωική προσπάθεια να προετοιμαστούν για να ανοίξουν ξανά.

«Η επιτυχία αυτών των επιχειρήσεων, τα προς το ζην εκείνων που βασίζονται σε αυτές και τελικά η οικονομική υγεία ολόκληρης της χώρας εξαρτάται από τον καθένα από εμάς να ενεργούμε υπεύθυνα», είπε ο Τζόνσον. «Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε».

Οι περισσότερες παμπ στην Αγγλία θα ανοίξουν τη συνήθη ώρα, 8 το πρωί τοπική ώρα Σαββάτου. Δεν θα παίρνουν κρατήσεις, αλλά σε ώρες αιχμής οι αριθμοί θα ελέγχονταν από το προσωπικό. Ο Κλάιβε Γουάτσον, ιδρυτής του City Pub Group, που ενώνει 47 παμπ στη Νότια Αγγλία και την Ουαλία, αναμένει ωστόσο μια «ιστορική» ημέρα για τον κλάδο: «Ήταν εξαιρετικά δύσκολο για εμάς και για τους πελάτες μας». Το κλείσιμο των παμπ, που δεν έχει ξαναγίνει από την πανούκλα του 1665, οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου πτώση στην κατανάλωση μπύρας. Το άνοιγμα τους θα μπορούσε να προσελκύσει 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το think tank CEBR. Αλλά μέχρι το τέλος του έτους, οι ενώσεις British Beer και Pub Association φοβούνται το κλείσιμο του 40% των παμπ ή 18.000 καταστημάτων που δεν μπορούν να ανακάμψουν.

ΡαφήναΗΠΑΠαγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΒρετανίαΚορονοϊός