Ελλάδα|04.07.2020 14:50

Χαλκιδική- Δήμος Αριστοτέλη: Στα βήματα του Ελληνα Αλέξη Ζορμπά – Αυτοψία του ethnos.gr

Ντέπη Χιωτοπούλου

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Καράογλου, και τοπικών Αρχών του δήμου Αριστοτέλη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 3 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής η παρουσίαση για τη δημιουργία σημείου ιστορικής αναφοράς για τον Αλέξη Ζορμπά.

«Για εμάς ο Αλέξης Ζορμπάς, αξίζει να αναδειχθεί και να δημιουργήσει έναν πόλο έλξης ακόμα, σε μια παραδοσιακά μη τουριστική περιοχή, συνδέοντας ουσιαστικά την ορεινή περιοχή με την παράλια ζώνη» ανέφερε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος παρουσιάζοντας στον υπουργό Εσωτερικών κ. Καράογλου το σχέδιο για την αξιοποίηση του σπιτιού που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον μεγάλο Ελληνα, του ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, και το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Παλαιοχωρίου στην ορεινή Χαλκιδική.

Οπως είπε ο κ. Βαλιάνος «ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθεί και το χρηματοδοτικό πλάνο για αυτήν τη δράση, και ευελπιστούμε να παραδώσουμε αυτήν τη σπουδαία υποδομή σύντομα στους κατοίκους, τους δημότες, τους επαγγελματίες της περιοχής, και να μεγεθύνει την τοπική οικονομία».

Εμβληματικό τοπόσημο

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου τόνισε ότι ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε το συγκεκριμένο πλάνο του δήμου Αριστοτέλη να ενταχθεί σε ευρωπαϊκά πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να αναστηλωθεί και να γίνει επισκέψιμο.

«Πιστεύω ότι σύντομα θα ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες μελέτες και εργασίες για την αναστήλωσή του» ανέφερε ο κ. Καράογλου στο πλαίσιο της ξενάγησής του στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής και στο σπίτι που πρόκειται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή.

Ο κ. Καράογλου δεν παρέλειψε να συνεχάρη τον δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Βαλιάνο για το ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που εκπόνησε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Χώρος πολιτισμού

«Σήμερα, τοποθετούμε τη βάση, για τη δημιουργία Σημείου Ιστορικής Αναφοράς για τον Ελληνα Αλέξη Ζορμπά, εδώ στο Παλαιοχώρι,  όπου έζησε τα πιο κρίσιμα και καθοριστικά χρόνια της ζωής του, εδώ που παντρεύτηκε και έστησε το σπιτικό του» ανέφερε στη σύντομη παρουσίασή του στις τοπικές αρχές και τους κατοίκους του Παλαιοχωρίου ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Οικονομικών και πρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού δήμου Αριστοτέλη Νίκος Αυγερινός.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα δημιουργηθεί ένας χώρος πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας για το Παλαιοχώρι και τον Δήμο Αριστοτέλη ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί και σημανθεί δυο περιπατητικές-ποδηλατικές διαδρομές  με την ονομασία «Αλέξης Ζορμπάς».

Η μία έχει ως σημείο αναφοράς το Κάστρο Νέπωσι, το γνωστό Καστέλλι του Παλαιοχωρίου, για το οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στάδιο ανάδειξης του και η δεύτερη διαδρομή ξεκινάει από το Παλαιοχώρι και κατευθύνεται προς το Μαδέμ Λάκκο, εκεί όπου ο Αλέξης Ζορμπάς – ο Γιώργος Ζορμπάς όπως ήταν το πραγματικό του όνομα- εργαζόταν στις αρχές του 20ου αιώνα ως μεταλλωρύχος επί 22 χρόνια.

Τουριστικό brand

Το σπίτι που θα αποτελέσει σημείο ιστορικής αναφοράς για τον Αλέξη Ζορμπά έχει γίνει δωρεά από τους πολλούς κληρονόμους του στο δήμο Αριστοτέλη. Το σπίτι όπου έζησε επί 22 χρόνια στο Παλαιοχώρι ο Αλέξης Ζορμπάς δεν υπάρχει.

Ωστόσο, ο δήμος Αριστοτέλη με τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και ενέργειες που θα συνδυάζονται σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, που έχει θέσει υπό την αιγίδα του το όλο εγχείρημα, δημιουργεί ένα πλέγμα ολοκληρωμένο γύρω από το όνομα του Ζορμπά, όπου παράλληλα με τα δυο σπουδαία brand της περιοχής – τον μεγάλο Ελληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη και το Αγιο Ορος- να συμπληρώσει ένα τρίπτυχο μοναδικό, που θα καθιστά το δήμο Αριστοτέλη προορισμό ξεχωριστό για κάθε επισκέπτη, συνδυάζοντας την παραλιακή ζώνη με τον ορεινό όγκο.  

Η έκθεση θα περιλαμβάνει ψηφιακές εφαρμογές, έχοντας παράλληλα στοιχεία λαογραφίας και παράδοσης του τόπου σε ένα όμορφο σύμπλεγμα. Θα λειτουργεί καθημερινά με ξεναγούς ενώ κάθε χρόνο θα εκπονείται πρόγραμμα προβολής και προώθησης της οικίας Ζορμπά ως πόλου ενίσχυσης της επισκεψιμότητας της ευρύτερης περιοχής.

«Το σχέδιο μας δεν είναι πλέον όνειρο, αλλά ορατός στόχος. Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες που αποφάσισαν να το δωρίσουν στο δήμο» ανέφερε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος λέγοντας ότι ήδη, πραγματοποιείται σχεδιασμός  οικονομοτεχνικής πρότασης για τη χρηματοδότηση του έργου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συρτάκι και μουσική υπόκρουση Αλέξη Ζορμπά, από το πολιτιστικό τμήμα Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής. 

Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

ΧαλκιδικήΑλέξης Ζορμπάς