Ελλάδα|26.10.2018 21:44

Τι σημαίνουν οι σεισμοί σε Λαμία και Σίφνο μετά τα 6,8R στη Ζάκυνθο (vids)

Newsroom

Οι σεισμολόγοι, όσο περνούν οι ώρες, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο σεισμός που πραγματοποιήθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα της Παρασκευής, 26 Οκτωβρίου, στη Ζάκυνθο ήταν ο κύριος.

Γι' αυτό και ο καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο OPEN TV, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Κάθε 2-3 ημέρες στον ελλαδικό χώρο γίνεται σεισμός της τάξης των 4 και 4,5 Ρίχτερ». 

Μάλιστα, ο κ. Παπαζάχος, που θέλησε να καθησυχάσει τους πολίτες, ανέφερε ότι ο σεισμός στη Λαμία, (4,4 Ρίχτερ) αλλά και αυτός στη Σίφνο (4,2 Ρίχτερ) οφείλονται σε μικροδιεγέρσεις λόγω του ισχυρού σεισμού 6,8 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο. Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι αν δεν είχε προηγηθεί ο μεγάλος σεισμός στο νησί, ουδείς θα έδινε σημασία σε αυτούς που έγιναν αισθητοί στα δύο αυτά σημεία της χώρας μας. 

Περισσότεροι από 100 μετασεισμοί 

Μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας, σημειώθηκαν τουλάχιστον 100 μετασεισμοί στη Δυτική Ελλάδα, κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει από νωρίς οι επιστήμονες. 

«Έχουμε πληθώρα μικρότερων σεισμών που ακολούθησαν τα 6,8 Ρίχτερ. Δεκάδες μετασεισμοί, τουλάχιστον 100 μέχρι τώρα, ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ, ενώ αρκετοί ακόμη ήταν μικρότερης έντασης» δήλωσε το μεσημέρι ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών,  Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο OPEN TV, επεσήμανε ότι θα πρέπει οι κάτοικοι τις επόμενες μέρες να περιμένουν ισχυρούς μετασεισμός ακόμη και πάνω από 5 ή 5,8 Ρίχτερ. 

Πάντως, ο σεισμός που έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, άφησε πίσω του ζημιές στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων, πολλές τζαμαρίες από καταστήματα έσπασαν, ενώ υπήρξε καθίζηση στον τραπεζοειδή στο λιμάνι, κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.

Γι' αυτό και είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι σε όλες τις βασικές δομές του νησιού από κλιμάκια μηχανικών του δήμου, της Περιφέρειας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια κτίρια του νησιού εντοπίζονται προβλήματα. Ομάδες μηχανικών πραγματοποιούν, από νωρίς το πρωί, αυτοψίες σε σπίτια και καταστήματα, για τα οποία υπάρχουν ζητήματα με ρωγμές.

Ζημιές, επίσης, υπάρχουν στο καστρομοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, στο Σταμφάνι Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Άντεξε το νησί

Εάν ο συγκεκριμένος σεισμός είχε συμβεί σε μία άλλη περιοχή, τότε πιθανότατα να είχαμε σοβαρές καταστροφές, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Τα σπίτια στη Ζάκυνθο, όμως, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953 χτίστηκαν με βάση αυστηρούς αντισεισμικούς κανονισμούς, με αποτέλεσμα να αντέχουν ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ζημιές.

Το βίντεο δημοσιεύει το ioniantv.gr

«Η εικόνα στο νησί είναι καλή, τα όποια προβλήματα προκύπτουν τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα και ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Λευτέρης Νιοτόπουλος. «Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι εντός των επόμενων 2-3 ημερών το νησί θα επανέλθει στην κανονικότητα».

Στο λιμάνι της Ζακύνθου, από τα ξημερώματα της Παρασκευής μέχρι και το μεσημέρι της ίδιας μέρας, είχαν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Άγιος Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, προέρχονται από το imerazante.gr

Σεισμός στη Ζάκυνθο (imerazante.gr)

Σεισμός στη Ζάκυνθο

Σεισμός στη Ζάκυνθο (imerazante.gr)

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομοναστηρίου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Αγωνία για το «Ναυάγιο»

Νωρίτερα, άντρες του Λιμενικού πραγματοποίησαν αυτοψία στην παραλία «Ναυάγιο» προκειμένου να δουν την κατάσταση της διάσημης παραλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν νέες κατολισθήσεις στην παραλία.

Σεισμός και στη Λαμία 

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής κοντά στη Λαμία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λαμίας, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 5,5 χιλιόμετρα.

Κατά τον Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ.

Το βίντεο-ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας καταστήματος, που δημοσιεύει το lamianow καταγράφει την ώρα του σεισμού που αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής λόγω της δυνατής βοής αλλά και του δυνατού ταρακουνήματος.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή λόγω του μικρού εστιακού βάθους του σεισμού, με αποτέλεσμα όχι μόνο να τρομοκρατηθούν οι Λαμιώτες και να βγουν στους δρόμους αλλά και να μείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους φροντιστήρια, το Δημοτικό Ωδείο, η Φιλαρμονική, τα Εικαστικά Εργαστήρια και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Δείτε το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας:

Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» και στη Σίφνο

Αρκετές ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό στη Ζάκυνθο, σημειώθηκε δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε θαλάσσιο χώρο 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σίφνου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χλμ. και έγινε αισθητή στις Κυκλάδες. Ωστόσο, ο σεισμός αυτός δεν προκάλεσε καμία ανησυχία με τους ειδικούς να καταλήγουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

σεισμός Ζάκυνθος