Ελλάδα|05.07.2020 18:20

Οδηγοί φορτηγών στο Ιράκ: Γυρίζουν σήμερα μετά από πέντε μήνες μαζί με τα οχήματά τους

Κώστας Ασημακόπουλος

Μία μεγάλη περιπέτεια πέντε μηνών φτάνει στο αίσιο τέλος της. Οι 13 οδηγοί φορτηγών που στις 29 Φεβρουαρίου είχαν αποκλειστεί στα ιρακινοτουρκικά σύνορα και εντός του ιρακινού εδάφους όταν οι Τούρκοι έκλεισαν τα σύνορα τους λόγω της πανδημίας του covid-19 επιστρέφουν από ώρα σε ώρα στις βάσεις τους οδηγώντας τα φορτηγά τους.

Η περιπέτεια τους είχε συγκινήσει το πανελλήνιο καθώς για τρεις εβδομάδες παρέμεναν χωρίς τα βασικά αγαθά στα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία. Στις 20 Μαρτίου μετά τις συντονισμένες ενέργειες των ελληνικών και των ιρακινών αρχών, του προξένου της Ελλάδας στο Ερμπίλ Ευθύμιου Κωστόπουλου, του εμπορικού ακολούθου Ευάγγελου Δαϊρετζή καθώς και της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας κατάφεραν να πάρουν ειδική πτήση για να επιστρέψουν στην πατρίδα. «Γυρίσαμε ορφανοί» είχαν πει τότε στο ethnos.gr υπονοώντας πως γύρισαν χωρίς το βασικό εργαλείο δουλειάς τους που ήταν τα φορτηγά τους.

Μάλιστα και η επιστροφή τους από το κλειστό αεροδρόμιο του Ερμπίλ θύμιζε... κατασκοπευτική ταινία, αλλά όλα πήγαν καλά. Εγινε τότε η ειδική πτήση που είχε ναυλώσει το Υπουργείο Μεταφορών με εντολή του ίδιου του Υπουργού. Αναγκάστηκαν όμως και άφησαν πίσω τα οχήματά τους, τα οποία παρέμειναν αποκλεισμένα στο Ιράκ φέρνοντάς τους σε ιδιαίτερα δύσκολη επαγγελματική κατάσταση

«Περνάμε πολύ δύσκολα, χωρίς μεροκάματα, χωρίς δουλειά. Έχουμε μεγάλη ανασφάλεια», είχε δηλώσει ο Αλέξανδρος Ομιλιάδης από την Αλιστράτη Σερρών περιμένοντας όλο αυτό το διάστημα τη στιγμή που θα άνοιγαν τα τουρκοιρακινά σύνορα.

Τρεις και πλέον μήνες μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα περίμεναν τη στιγμή να ανάψει το πράσινο φως και να ανοίξουν τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ. Αυτό έγινε πριν λίγα εικοσιτετράωρα και έτσι οι οδηγοί μετέβησαν στο Ερμπίλ για να πάρουν τα αυτοκίνητα τους. Τα είχαν σταθμευμένα στο πάρκινγκ πολυεθνικής εταιρείας που εδρεύει στο Ερμπίλ και συνεργάζεται με τις ελληνικές εταιρείες που φτιάνουν μεγάλα εξαρτήματα για ένα μεγάλο φράγμα στην ενδοχώρα του Ιράκ.

Ωστόσο και η μετάβαση τους στο Ερμπίλ ήταν και αυτή περιπετειώδης. Ταξίδεψαν ως το Ιράκ αλλάζοντας τρία λεωφορεία και μία εσωτερική πτήση στην Τουρκία,προκειμένου να παραλάβουν τα οχήματά τους. Πριν δύο 24ωρα με την συνεργασία του Ελληνικού Προξενείου στο Ερμπίλ Ευθύμιου Κωστόπουλου έκαναν την έξοδο τους από το Ιράκ και από ώρα σε ώρα αναμένεται να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος μέσα από από τον ελληνοτουρκικό συνοριακό σταθμό των Κήπων Εβρου.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ερμπίλ Ευθύμιος Κωστόπουλος έγραψε...

Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας ανέφερε σε ανακοίνωση της: «Η ΟΦΑΕ έχοντας αναλάβει τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων και της οργάνωσης της αποστολής, θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με επαγγελματισμό και κυρίως με ανθρώπινο ενδιαφέρον. Η πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών, η δ/νση διεθνών εμπορευματικών μεταφορών, η Β3 Δ/νση του ΥΠΕΞ, και φυσικά το Ελληνικό Προξενείο στο Ερμπίλ συνεργάστηκαν μαζί μας καθ'όλο το διάστημα που διήρκησε η περιπέτεια των συναδέλφων μας. Θερμές ευχαριστίες και στην ομόλογη επαγγελματική ένωση της Τουρκίας, UND για την πολύτιμη συνεργασία και βοήθειά της. Τα συγχαρητήρια όμως ανήκουν στους ίδιους τους αυτοκινητιστές και στις οικογένειές τους, που αντιμετώπισαν αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με σθένος και αξιοπρέπεια. Τους ευχαριστούμε για την υπομονή και την κατανόησή τους και τους ευχόμαστε με το καλό να ολοκληρώσουν ένα "ηρωικό" δρομολόγιο που τελικά διήρκησε 5 μήνες!

φορτηγατζήδεςφορτηγάΙράκ