Ελλάδα|07.07.2020 17:45

Τι γύρευε η οχιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;

Newsroom

Στα τέλη Ιουνίου προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση ο εντοπισμός μιας οχιάς μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, σε πάρκο στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Κατσιμίδη, όπου παίζουν καθημερινά δεκάδες παιδιά. Κάτι ανάλογο είχε ξανασυμβεί ένα χρόνο πριν, αλλά η κλήση στους ειδικούς για την περισυλλογή του έγινε με καθυστέρηση μιας μέρας, με αποτέλεσμα το επικίνδυνο ερπετό να μην εντοπιστεί τότε.

Social media

Αυτή τη φορά η κλήση έγινε έγκαιρα, με αποτέλεσμα η οχιά να εντοπιστεί από τον εθελοντή της Δράσης για την Άγρια Ζωή, Στέλιο Γερονυμάκη και να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον βιολόγο – ερπετολόγο, Ηλία Στραχίνη, με βάση τις φωτογραφίες που είχαν ληφθεί πέρυσι από κατοίκους, το ζώο ταυτοποιήθηκε και επιβεβαιώθηκε πως επρόκειτο για το ίδιο άτομο, που με κάποιον τρόπο βρέθηκε στην αστική περιοχή και όχι για κάποιο μικρό πληθυσμό που πιθανόν εγκαταστάθηκε εκεί.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό ο κ.Στραχίνης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα χρηστικό βίντεο, στο οποίο μας «συστήνει» την οχιά της Αγίου Δημητρίου. Παράλληλα, δίνει πληροφορίες για τα είδη φιδιών που απαντώνται στην Ελλάδα, ποια είναι επικίνδυνα, πώς φτάνουν στις πόλεις, πώς τα αναγνωρίζουμε και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουμε αν δούμε κάποιο στον χώρο μας.

Επιγραμματικά όσα αναφέρει:

Πώς φτάνουν τα φίδια στις πόλεις;

Με δύο τρόπους: Είτε ενεργητικά, δηλαδή ακολουθώντας τη ροή κάποιου ρέματος που περνάει μέσα από την πόλη, είτε παθητικά, δηλαδή με τα αυτοκίνητα ή τα εμπορεύματα. Π.χ. κρύβονται μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα που το έχουμε σταθμευμένο στην εξοχή και μεταφέρονται με την επιστροφή μας στην πόλη

Είδη φιδιών στην Ελλάδα – Ποια είναι επικίνδυνα

Στην Ελλάδα απαντώνται 23 διαφορετικά είδη φιδιού και 6 είδη άποδων σαυρών που μοιάζουν με φίδια. Μόνο πέντε από αυτά τα είδη έχουν επικίνδυνο δάγκωμα και είναι όλα είδη οχιάς.

Πώς ξεχωρίζουμε την οχιά

Από το πλατύ κεφάλι, την ουρά που στενεύει απότομα και το κοντόχοντρο σώμα

herpetophauna.gr

Πότε θα μας δαγκώσει

Η οχιά έχει ήπιο χαρακτήρα και θα επιτεθεί μόνο αν αρπαχθεί, πατηθεί ή πλησιαστεί απότομα και νιώσει ότι απειλείται. Δεν θα μας επιτεθεί αν δεν απειληθεί, δεν θα  μας κυνηγήσει, δεν θα στήσει καρτέρι για να μας δαγκώσει. Η εμβέλεια του δαγκώματος δεν ξεπερνά τα μερικές δεκάδες εκατοστά

Επικινδυνότητα

Το δάγκωμά της μπορεί να είναι θανατηφόρο, καθώς έχει ισχυρό δηλητήριο, αλλά είναι λιγότερο επικίνδυνο από όσο φημολογείται. Το δηλητήριό της δεν είναι νευροτοξικό, όπως π.χ. της μαύρης μάμπα της Αφρικής, που επιφέρει θάνατο μέσα σε δύο ώρες από το δάγκωμα.

Στατιστικά

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα στη δεκαπενταετία 2000 – 2014 πέθαναν στην Ελλάδα συνολικά 6 άτομα από το δάγκωμα οχιάς, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται κατά μέσο όρο 190 ως 200 δαγκώματα. Στην ίδια δεκαπενταετία πέθαναν άλλοι 6 άνθρωποι από επιθέσεις σκύλων, 73 από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την οχιά με επιπολαιότητα

herpetophauna.gr

Τι κάνουμε αν δούμε φίδι στον χώρο μας

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να φωτογραφίσουμε το φίδι, κάτι που θα βοηθήσει στην αναγνώρισή του. Στη συνέχεια παρακολουθούμε για να ξέρουμε προς τα πού κινήθηκε και μετά καλούμε το 100, το 199 ή κάποια φιλοζωική ή κέντρο περίθαλψης.

Δείτε την αναλυτική περιγραφή του βιολόγου - ερπετολόγου

Θεσσαλονίκηφίδια