Ελλάδα|07.07.2020 19:32

Και νέα καταδίκη στον Παναγιώτη Βλαστό για το κύκλωμα εκβιαστών

Σοφία Σπίγγου

Βαριές ποινές επιφύλαξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά σε 12 εκ των συνολικά 26 κατηγορουμένων της υπόθεσης του κυκλώματος που φέρεται να δρούσε με έδρα τις φυλακές Κορυδαλλού και είχε σε ρόλο κεντρικού πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Βλαστό.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 12 εκ των κατηγορουμένων ήταν από 30 μήνες φυλάκιση έως 20 χρόνια κάθειρξη καθώς κρίθηκαν ένοχοι, κατά περίπτωση, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονίας, εκβιάσεις, αλλά και εκρήξεις. Μάλιστα, στη δράση του κυκλώματος αποδόθηκαν η επίθεση σε βάρος της εισαγγελέως Τρικάλων, Σοφίας Πετράκη, της προέδρου Εφετών, Παρασκευής Καλαϊτζή, η οποία βρισκόταν στην έδρα της δίκης για την απαγωγή του επιχειρηματία Παναγόπουλου, αλλά και οι εκρήξεις στο σπίτι του Γιάννη Σμπώκου και σε αυτό της αδερφής του.

Σύμφωνα, δε, με όσα είχε αποκαλύψει η εξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού, οι επιθέσεις στην οικογένεια Σμπώκου, έγιναν με σκοπό ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών να υποκύψει στον εκβιασμό τους και να τους δώσει χρήματα που πίστευαν ότι είχε από μίζες των εξοπλιστικών.

Ποινές

Σε ποινή κάθειρξης 20 ετών καταδικάστηκε ο Παναγιώτης Βλαστός, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Ο βαρυποινίτης δεν έχει υποπέσει σε παράπτωμα τα τελευταία χρόνια και φοίτησε σε σχολείο δευτερης ευκαιριας. Στον συγκατηγορούμενό του Γιάννη Σκαφτούρο το δικαστήριο επέβαλλε ποινή κάθειρξης 16 ετών, ενώ στη Λίτσα Βλαστού η οποία συνεργαζόταν με τον εξάδελφό της μέχρι που εκείνος την κατηγόρησε ότι του «έκλεψε» 1,5 εκ. ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου, επιβλήθηκε κάθειρξη 14 ετών, καθώς της αναγνωρίστηκε  η συμβολή της  στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Σε όλους του κατηγορούμενους εκτός του Βλαστού χορηγήθηκε ανασταλτικό στην έφεση ενώ το δικαστήριο απάλλαξε 14 κατηγορούμενους.

Παναγιώτης Βλαστός