Ελλάδα|08.07.2020 21:51

Ιντερνετ: Οι αποκλίσεις στις ταχύτητες βασικό «αγκάθι» για τους συνδρομητές

Μαρία Λιλιοπούλου

Θα αργήσουν κι άλλο, όπως φαίνεται οι αποζημιώσεις στους συνδρομητές υπηρεσιών Ιντερνετ, οι οποίες αφορούν στις αποκλίσεις από την εγγυημένη ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Οπως προκύπτει από την Εκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2019-2020 της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η πανδημία του κορονοιού φαίνεται ότι συμπαρέσυρε και την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης διάταξης του Κανονισμού, η οποία επρόκειτο ύστερα από άλλη παράταση που είχε προηγηθεί να τεθεί σε εφαρμογή από τον προσεχή Οκτώβριο.

Το ζήτημα των επανορθώσεων/αποζημιώσεων προς τους συνδρομητές σε περίπτωση αποκλίσεων και οι διατάξεις σχετικά με την εκτίμηση και δημοσίευση των τιμών ταχυτήτων είναι οι μοναδικές διατάξεις του κανονισμού που απομένει να ενεργοποιηθούν.

«Αυτό το διάστημα εξετάζεται από την ΕΕΤΤ η περαιτέρω παράταση της μεταβατικής περιόδου για τις ταχύτητες λόγω της κρίσης από την πανδημία COVID-19 και των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της, που επέφεραν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου από τους παρόχους. Σχετική απόφαση και ανακοινώσεις αναμένονται εντός του Ιουλίου 2020» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι συνδρομητές εξακολουθούν να διαπιστώνουν αποκλίσεις στις ταχύτητες σύνδεσης, όπως προκύπτει και από τις καταγγελίες που δέχεται η ΕΕΤΤ. Συγκεκριμένα, και οι 118 καταγγελίες/παράπονα που δέχτηκε η Επιτροπή αφορούν στη γενική ποιότητα υπηρεσίας, η οποία περιλαμβάνει αναφορές χρηστών για χαμηλή ταχύτητα πρόσβασης στο Internet, καθυστερήσεις στη μετάδοση των δεδομένων, υψηλό ρυθμό απωλειών πακέτων και μεγάλη διακύμανση καθυστέρησης (jitter). Ο αριθμός των αναφορών, πάντως, εμφανίστηκε μειωμένος φέτος, καθώς στην προηγούμενη έκθεση οι αναφορές ανέρχονταν σε 214.

Επιπλέον, όπως διαπιστώνει και η έκθεση, «ανεπάρκειες παρατηρούνται ακόμα στην ενημέρωση των συνδρομητών για τις ταχύτητες, γεγονός που διαπιστώθηκε και σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της ΕΕΤΤ σε σημεία πώλησης».

Κατά τα λοιπά στην έκθεση επισημαίνεται ότι σχετικά με την ποιότητα υπηρεσίας της πρόσβασης στο διαδίκτυο και την απόδοση των δικτύων, το 2019 παρατηρήθηκε αύξηση της ταχύτητας, που αποδίδεται στην αύξηση χρηστών με συνδέσεις δικτύων νέας γενιάς (VDSL, FTTx). Ωστόσο, υπάρχει και μεγαλύτερη διακύμανση στις ταχύτητες σε σχέση με προηγούμενα έτη, καθώς από τη μία πλευρά παρατηρείται αύξηση χρήσης συνδέσεων νέας γενιάς, ενώ από την άλλη αρκετοί συνδρομητές παραμένουν σε χαμηλές ταχύτητες.

Στα θετικά αποτελέσματα συγκαταλέγεται και η ανθεκτικότητα που επέδειξαν τα δίκτυα στην αύξηση της κίνησης δεδομένων κατά το διάστημα κορύφωσης της πανδημίας COVID-19, οπότε και αυξήθηκε η χρήση του διαδικτύου, τόσο για τις καθημερινές εργασίες όσο κυρίως για ψυχαγωγία, τηλεργασία, και τηλεκπαίδευση.

Από την παρακολούθηση της απόδοσης των δικτύων προέκυψε ότι σημειώθηκε μικρή πτώση (10,53% μείωση της ταχύτητας λήψης, σύμφωνα με τα δεδομένα από τις μετρήσεις στην πλατφόρμα speedtest.net). Χειρότερο διάστημα στην περίοδο του lockdown ήταν το 15νθήμερο από τις 16 έως τις 29 Μαρτίου. Αλλά και κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, αντιμετωπίστηκαν - όπου κρίθηκε απαραίτητο - με αύξηση της χωρητικότητας, χωρίς την ανάγκη λήψης εκτάκτων μέτρων διαχείρισης της κίνησης. Σημειώνεται ότι και πανευρωπαϊκά τα δίκτυα άντεξαν στην αύξηση της κίνησης, όπως έδειξε η καταγραφή από το BEREC στις διάφορες χώρες.

Στα θετικά της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, καταγράφηκε και η βελτίωση στη διαφάνεια και στην ενημέρωση των τελικών χρηστών (π.χ. για πρακτικές διαχείρισης κίνησης και περιορισμούς όγκων δεδομένων), τόσο μετά από την ενεργοποίηση των αντίστοιχων διατάξεων του Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου στις 5/6/2020, όσο και μετά από ελέγχους της ΕΕΤΤ. Πλέον – σύμφωνα με την Επιτροπή - για όλες τις πρακτικές διαχείρισης κίνησης γίνεται ενημέρωση των συνδρομητών στους όρους παροχής/χρήσης των υπηρεσιών (ή στις σχετικές ιστοσελίδες των παρόχων για το Ανοικτό Διαδίκτυο, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των όρων παροχής/χρήσης).

Σε κάθε περίπτωση η ΕΕΤΤ δεσμεύεται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια πιο λεπτομερής καταγραφή των παραπόνων των συνδρομητών σχετικά με την ποιότητα υπηρεσίας και το ανοικτό διαδίκτυο από τους ίδιους τους παρόχους, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα του αριθμού των παραπόνων, αλλά και του ποσοστού επίλυσης παραπόνων από τους παρόχους. Επίσης, στόχος της Επιτροπής είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των μετρητικών εργαλείων για την παρακολούθηση της ποιότητας με βάση μετρήσεις των ίδιων των χρηστών, τόσο για τα σταθερά όσο και για τα κινητά δίκτυα.

συνδρομητέςίντερνετ