Ελλάδα|20.12.2018 14:27

ΛΑΡΚΟ: Δριμύ κατηγορώ των εργαζόμενων στο Ethnos.gr- «Θα γίνουμε Χαλυβουργική»

Κώστας Στάμου

Τα συσσωρευμένα χρέη από παρελθούσες χρήσεις καθώς και η αυξημένη κατανάλωση ρεύματος στις μονάδες της ΛΑΡΚΟ έχουν φέρει την εταιρεία ένα βήμα πριν από το λουκέτο με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, να αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να μην κλείσει η εταιρεία.

Όπως λένε στο ethnos.gr εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ο συμβιβασμός που προκρίνεται προβλέπει τη μείωση του κόστους παραγωγής της εταιρείας, ώστε να πληρώνονται τα τρέχοντα τιμολόγια της ΔΕΗ η οποία είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ. Γεγονός, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους, θα προκαλέσει μειώσεις στους μισθούς και το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, καταγγέλουν ότι η μείωση της παραγωγής θα διώξει τους παραδοσιακούς, μεγάλους πελάτες της ΛΑΡΚΟ ενώ κάνουν λόγο για σκανδαλώδη τιμολόγια της ΔΕΗ τα οποία χρέωσαν στην εταιρεία οι παλαιότερες διοικήσεις.

«Τη διετία 2006-2008 έφτιαξαν ένα τιμολόγιο ‘ταφόπλακα’ για την ΛΑΡΚΟ στο οποίο πληρώναμε 72 ευρώ την MW/h. Κάποιοι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση στην εταιρεία και αυτοί δεν είναι οι εργαζόμενοι αλλά σήμερα βάζουν εμάς να πληρώσουμε το ‘μάρμαρο’. Τα αντίμετρα είναι η μείωση της παραγωγής για να μην έχουμε πολλή ενέργεια. Αυτό σημαίνει για εμάς πολλά πράγματα. Αν μειωθεί η παραγωγή, εκτός από τη μείωση των μισθών για τους εργαζόμενους, μπορεί να χάσουμε και τους παραδοσιακούς πελάτες που έχουμε αυτή τη στιγμή στην ΛΑΡΚΟ», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ανδρέας Κορέντζελος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, και τονίζει πως όλοι στην εταιρεία γνώριζαν ότι τα χρέη προς την ΔΕΗ ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.



Ακόμη, καλεί την κυβέρνηση να καταλήξει σε μια συμφέρουσα-τόσο για την εταιρεία όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό-συμφωνία μέχρι την 1η Ιανουαρίου ειδάλλως οι 1.200 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα έχουν την τύχη των συναδέλφων τους στην Χαλυβουργική.

Την Δευτέρα ο ΑΔΜΗΕ κατέβασε διακόπτες και στην Χαλυβουργική λόγω οφειλών προς την ΔΕΗ, ύψους 32 εκατ. ευρώ, με τους εργαζόμενους να ετοιμάζονται για «μαύρα» Χριστούγεννα καθώς τα αποθεματικά της εταιρείας επαρκούν μόνο για τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου. «Στις 15 Νοεμβρίου μάθαμε ότι κόβουν το ρεύμα στην Χαλυβουργική. Γνωρίζαμε ότι χρωστούσε πολλά χρήματα στην ΔΕΗ, όπως χρωστά αρκετά χρήματα και στο δήμο Ελευσίνας, αλλά δεν ξέραμε πως είχε φτάσει στο σημείο να κόψει ρεύμα. Εμάς μας έχουν πει οτι μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα πληρωθούμε, από εκεί και πέρα η εταιρεία δεν έχει λεφτά», δηλώνει στο ethnos.gr ο κ. Γιώργος Τσίντζηρας, μέλος του σωματείου εργαζομένων της Χαλυβουργικής, και απευθύνει κραυγή αγωνίας για τους 170 συναδέλφους του οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία με τον ερχομό του νέου έτους.

ΧαλυβουργικήΛΑΡΚΟ