Αποκαλυπτικό βίντεο: Πώς εξαπλώθηκε η φωτιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής
NewsroomΤο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) δείχνει την εξέλιξη της φωτιάς στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπως αυτή προβλέφθηκε από το προγνωστικό σύστημά του WRF-SFIRE.
Το προγνωστικό αυτό μοντέλο βρίσκεται ακόμη σε πιλοτική εφαρμογή, σε στάδιο βαθμονόμησης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με το ΕΑΑ, η πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο προγνωστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Γι' αυτό το σκοπό, το ΕΑΑ συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του WRF-SFIRE και την προσαρμογή του στο μεσογειακό περιβάλλον της Ελλάδας.
Πέρα από το στάδιο αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE μπορεί να αξιοποιηθεί και ως εργαλείο για την πρόληψη, συνεισφέροντας στον σχεδιασμό αντιπυρικών στρατηγικών. Ειδικότερα, το προγνωστικό αυτό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία πλατφόρμα για την εκτέλεση υποθετικών σεναρίων εκδήλωσης πυρκαγιών.
- Η κυρία Όλγα είναι κάθε Πρωτομαγιά με το γαρύφαλλό της στο Σύνταγμα «επειδή δεν μπορούν να είναι οι 200»
- Η πιο κρύα Πρωτομαγιά εδώ και 70 χρόνια στη χώρα - Άφησε... πίσω 1944 και 1987
- Πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης - Είχε γράψει το «Χορεύοντας στη σιωπή»
- Ισχυρή έκρηξη σε σπίτι στη Νέα Υόρκη «εκτόξευσε» αστυνομικούς - Τρομακτικό βίντεο