Ελλάδα|10.07.2020 15:05

Φλώρινα: Χωρίς υγειονομικό έλεγχο Έλληνες επιστρέφουν από τη Βόρεια Μακεδονία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ένας απίστευτος τραγέλαφος, ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα αναφορικά με τον κορονοϊό και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων πολιτών, εκτυλίσσεται καθημερινά στο τελωνείο της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, στην περιοχή της Φλώρινας.

Τη στιγμή που η Ελλάδα δεν επιτρέπει την είσοδο πολιτών από τη Βόρεια Μακεδονία λόγω του υψηλού υγειονομικού κινδύνου από τον κορονοϊό σε αυτήν, αφού τα κρούσματα είναι πολλά και οι θάνατοι αρκετοί εδώ και μέρες, σε καθημερινή βάση αρκετές εκατοντάδες Έλληνες περνούν τα σύνορα και μπαίνουν στη γειτονική χώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων για μη σημαντικούς λόγους. 

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο δήμαρχος της Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, καθημερινά από το τελωνείο της Νίκης μπαίνουν στη Βόρεια Μακεδονία τουλάχιστον 200 - 300 άτομα, ελάχιστοι από τους οποίους για να ασκήσουν κάποια εμπορική δραστηριότητα, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να πηγαίνει για να ψωνίσει ή απλώς για να βάλει φτηνότερη βενζίνη στο αυτοκίνητό του από το γειτονικό Μοναστήρι (Μπίτολα), που απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από τα σύνορα και 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας.

Μάλιστα, κατά τον κ. Γιαννάκη, επειδή αυτήν τη στιγμή το τελωνείο της Νίκης δεν αποτελεί επίσημη πύλη εισόδου της χώρας, αφού είναι κλειστό για όλους τους αλλοδαπούς, δεν υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ώστε να υποβάλλονται σε έλεγχο για κορονοϊό, όσοι Έλληνες το περνούν.

«Από το τελωνείο της Νίκης απαγορεύεται η είσοδος αλλοδαπών, αλλά επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος Ελλήνων πολιτών και μάλιστα χωρίς να γίνεται κανένας υγειονομικός έλεγχος σε αυτούς, αφού δεν υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Αυτό μας δημιουργεί τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας, αφού δεν μπορούμε να ξέρουμε, αν τηρούν οι συμπολίτες μας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στη γειτονική χώρα και με ποιους έρχονται σε επαφή εκεί. Δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο κορονοϊός είναι εδώ, δίπλα μας. Η γειτονική χώρα δε θεωρείται αυτήν τη στιγμή υγειονομικά ασφαλής. Έχω πληροφορηθεί ότι υπάλληλος του τελωνείου στην απέναντι πλευρά έχει εντοπιστεί θετικός στον κορονοϊό», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γιαννάκης.

Αναμένονται μέτρα από το Σαββατοκύριακο

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Φλώρινας, έχει αποστείλει επιστολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ληφθούν μέρα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο τελωνείο της Νίκης. Αν και δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη απάντηση, ο κ. Γιαννάκης επικαλείται πληροφορίες που διαθέτει, σύμφωνα με τις οποίες από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα ισχύσουν μέτρα για το τελωνείο της Νίκης.

«Εμείς ζητούμε να επιτρέπεται η έξοδος και η είσοδος μόνο Ελλήνων πολιτών που έχουν κάποια εμπορική σχέση και δραστηριότητα στη γειτονική χώρα. Επίσης, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και το εξής: Να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα, για παράδειγμα μίας εβδομάδας, όσοι επιστρέφουν στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι το μέτρο αυτό θα ήταν ιδιαίτερα αποτρεπτικό», λέει ο κ. Γιαννάκης.

ΚορονοϊόςΒόρεια ΜακεδονίαΦλώριναΣκόπια