Ελλάδα|10.07.2020 17:29

Κορονοϊός: Ξενοδοχείο καραντίνας τεσσάρων αστέρων για ασθενείς με Covid

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ένα τετράστερο ξενοδοχείο, περίπου τρία χιλιόμετρα έξω από τη Νέα Σκιώνη, στη νοτιοδυτική πλευρά της Κασσάνδρας, θα είναι τελικά το ξενοδοχείο καραντίνας για τους ασθενείς με κορονοϊό στη Χαλκιδική. Οι φορείς του νομού κινητοποιήθηκαν και βρήκαν τη λύση μετά το σάλο που προέκυψε, αφού μέχρι τώρα, αν και φτάσαμε σχεδόν στα μέσα Ιουλίου, ο τουριστικότερος νομός της Βόρειας Ελλάδας δε διέθετε ξενοδοχείο για τη φιλοξενία ασθενών με COVID-19.

Το ξενοδοχείο είναι δυναμικότητας τουλάχιστον εκατό κλινών και διαθέτει πισίνα καθώς και όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να μπορεί να δέχεται και να φιλοξενεί ασθενείς με κορονοϊο. Ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί κάποιος εκεί, ωστόσο, πολύ άμεσα αυτό θα μπορεί να γίνει εφικτό. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, ουσιαστικά ξενοδοχείο καραντίνας για ασθενείς με COVID-19 δε χρειάζεται για τη Χαλκιδική, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία του ο τουρισμός του νομού είναι οδικός και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, καθώς και όσοι έχουν ήπια συμπτώματα, μπαίνουν στο αυτοκίνητό τους και φεύγουν.

«Αυτό είδαμε μέχρι τώρα στις τέσσερις περιπτώσεις αλλοδαπών τουριστών που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Μπήκανε στα αυτοκίνητά τους και έφυγαν για τις χώρες τους. Άρα δεν είναι και τόσο απαραίτητο για την περιοχή μας ένα ξενοδοχείο καραντίνας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που επιλέχθηκε, έχει τουλάχιστον εκατό κλίνες, οπότε θα είναι υπέρ αρκετό, για να εξυπηρετήσει όλους όσοι εντοπιστούν θετικοί στον κορονοϊό», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κουφίδης.

Πέφτουν οι τιμές

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι ο τουρισμός στη Χαλκιδική μέχρι στιγμής είναι πολύ λιγοστός, παρά το ότι βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα του καλοκαιριού, έφερε μεγάλη πτώση των τιμών στα περισσότερα καταλύματα και στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης της περιοχής. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ένα δωμάτιο στην Καλλιθέα, τη ναυαρχίδα του τουρισμού της Χαλκιδικής, το οποίο πέρυσι μόνο για ένα Σαββατόβραδο του Ιουλίου θα νοικιαζόταν προς 70 ή 80 ευρώ, το περασμένο Σάββατο μισθώθηκε προς μόλις 20 ευρώ. 

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ξενοδόχοι ξεκίνησαν προσφορές πενθήμερων διακοπών με τιμές χαμηλότερες κατά 20%-30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά τουλάχιστον 20%-30% έχουν πέσει και οι τιμές στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης της Χαλκιδικής.

«Η ίδια η αγορά έφερε ισορροπία στις τιμές. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά και την εύρεση του ξενοδοχείου καραντίνας η Χαλκιδική είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες και να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. Τηρούνται σε όλες τις επιχειρήσεις όλα τα μέτρα προστασίας και υπάρχουν όλες οι υποδομές στην περιοχή μας. Τα τουριστικά καταλύματα εφαρμόζουν όλα τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα και το νοσοκομείο του νομού μας, στον Πολύγυρο, ενισχύθηκε σημαντικά με τεχνολογικό εξοπλισμό. Επιπλέον ενισχύθηκε με πληρώματα και ασθενοφόρα και το ΕΚΑΒ», σημειώνει ο κ. Κουφίδης.  

ΚορονοϊόςΧαλκιδικήΓιάννης Κουφίδηςτουρίστεςξενοδοχείο