Ελλάδα|10.07.2020 17:24

Τζέφρι Πάιατ: Επενδύστε στους νέους και στην τεχνολογία

Newsroom

Τη δυναμική της Θεσσαλονίκης ως σημαντικό κόμβο καινοτομίας στις επιστήμες και την τεχνολογία επισήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στη διάρκεια επίσκεψής του στο αμερικανικό κολλέγιο "Ανατόλια", στη Θεσσαλονίκη, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο του υπό ανέγερση κτιρίου «Anna Papageorgiou STEM Center», που κατασκευάζει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και είναι αφιερωμένο στις επιστήμες, την καινοτομία και τη βιωματική μάθηση και θα φιλοξενήσει εργαστήρια, Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Ο κ. Πάιατ τόνισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους ώστε να εμβαθύνουν στην τεχνολογία και την επιστήμη προκειμένου η Ελλάδα να έχει το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται για να είναι ανταγωνιστική στον 21ο αιώνα. «Γνωρίζω ότι αυτή είναι προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, είναι προτεραιότητα και για την υπουργό Παιδείας κυρία Κεραμέως», είπε ο κ. Πάιατ, ο οποίος θα συναντηθεί με την υπουργό Παιδείας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στις «σημαντικές δεσμεύσεις» Αμερικανών επενδυτών που θέλουν να αφήσουν το τεχνολογικό τους αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι να εντοπίσουν νέα ταλέντα και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και σημείωσε πως στο πεδίο αυτό «είναι που έρχεται το Ανατόλια», θέλοντας έτσι να καταδείξει τη συμβολή του κολλεγίου στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Pyatt περιηγήθηκε στους χώρους του νέου συγκροτήματος και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Ανατόλια, Δρ. Πάνο Βλάχο και τον κ. Γιάννη Τσορμπατζόγλου, COO Innovation and Planning & Vice President Cross Divisional Programs του Κολλεγίου, για τα χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού κέντρου STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics Center), που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Σεπτέμβριο, προάγοντας με πρωτοποριακό τρόπο και με τη χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, τις επιστήμες, την καινοτομία και τη βιωματική μάθηση.

Το συγκρότημα, συνολικής επιφάνειας περίπου 1.000 τ.μ., το οποίο κατασκευάζεται από τη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΟΜΗ, πρόκειται να στεγάσει εργαστηριακά μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, καθώς και πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές της ευρύτερης κοινότητας. Οι χώροι του περιλαμβάνουν 3 εργαστήρια STEM, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δημιουργικής ενασχόλησης και εκπαίδευσης, γραφεία προσωπικού, αίθουσα δοκιμών, καθώς και πλήθος βοηθητικών χώρων.

Σχεδιασμένο με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, το “Anna Papageorgiou STEM Center” πρόκειται να αποτελέσει πρότυπο περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, επιτυγχάνοντας μηδενικές εκπομπές ρύπων, με την ενσωμάτωση τελευταίας τεχνολογίας ενεργειακών συστημάτων και υλικών, καθώς και την εκτενή χρήση της ηλιακής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι μαθητές και οι καθηγητές θα έχουν πρόσβαση στα συστήματά του κτηρίου, έτσι ώστε να βλέπουν στην πράξη τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα της ενέργειας.

Σημειώνεται πως η νέα κτηριακή προσθήκη στο campus του Κολλεγίου Ανατόλια γίνεται πραγματικότητα με τη χρηματοδοτική συμβολή του κυβερνητικού οργανισμού USAID/ASHA των Η.Π.Α, του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, καθώς και δωρεών Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια και άλλων οργανισμών.

Το Anna Papageorgiou STEM Center

Το νέο πολυκέντρο επιστημών που κατασκευάζεται στο κολέγιο Ανατόλια

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο "Ανατόλια", ο κ. Πάιατ ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών του νέου κτιρίου, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 χάρη στη χρηματοδότηση από το USAID/ASHA με περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια αλλά και με τη συμβολή του Ιδρύματος "Παπαγεωργίου", Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, αποφοίτων, ιδιωτών και οργανισμών.

Τον Αμερικανό πρέσβη -τον οποίο συνόδευε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρεγκ Φλέγκερ- υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Κολλεγίου "Ανατόλια" Πάνος Βλάχος, ο οποίος ανέφερε ότι «το Anna Papageorgiou STEM Center είναι ένα πραγματικά μοναδικό κέντρο όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά για όλη τη χώρα», όπου θα υλοποιηθούν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα με καινοτόμες διδακτικές πρακτικές σε θέματα επιστημών και τεχνολογίας. Εξήγησε, δε, ότι μαθητές όχι μόνο από το κολλέγιο, αλλά από την ευρύτερη κοινότητα και όλη την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία, καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, «να συμμετέχουν σε πραγματικά καινοτόμα προγράμματα που θα τους δώσουν μία νέα κατεύθυνση στη μελλοντική τους πορεία».

Βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το Anna Papageorgiou STEM Center έχει συνολικό εμβαδό 950 τ.μ. και τις ενεργειακές του ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες αιχμής. Μέρος της ρευματοδότησής του θα καλυφθεί από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων θα αξιοποιηθεί η γεωθερμία καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης.

Τζέφρι ΠάιατΕΛΛΑΚΤΩΡΘεσσαλονίκηΚολλέγιο Ανατόλια