Ελλάδα|10.07.2020 17:21

Αναβαθμίζεται και αλλάζει όψη το Πάρκο Τρίτση - Χρηματοδοτείται με 3 εκατ. ευρώ

Μαρία Λιλιοπούλου

Σε πόλο έλξης επισκεπτών με τη δημιουργία «έξυπνης διαδρομής», ανανέωση του εξοπλισμού και των υποδομών του, η οποία θα περιλαμβάνει ακόμα και την τοποθέτηση καθιστικών με σημεία φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών και τη δυνατότητα διαδραστικής προβολής σε δέντρα, φιλοδοξεί να μετατρέψει το Πάρκο Τρίτση ο Φορέας Διαχείρισής του, ο οποίος πλέον εποπτεύεται από την Περιφέρεια Αττικής.

Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε την πρόταση του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» -για χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο  την περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του αλλά και τη μετατροπή του πάρκου, το οποίο είχε αφεθεί για χρόνια στην εγκατάλειψη σε «πρότυπο πάρκο».

Οι τρεις βασικές παρεμβάσεις τις οποίες χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο είναι:

  • Η δημιουργία «έξυπνης διαδρομής» που θα διατρέχει το Πάρκο με βιοκλιματικά υλικά,

  • Η αποκατάσταση της στεγάνωσης της  Λιμνοδεξαμενής Νο5 και του καναλιού που συνδέει τις Λίμνη 5 με τη Λίμνη 6 που σήμερα παρουσιάζουν σημαντικές διαρροές και

  • Ο εξοπλισμός, οι υποδομές και οι έξυπνες εφαρμογές για να καταστεί το Πάρκο ελκυστικός πόλος έλξης επισκεπτών.

Το συγκεκριμένο έργο αναβάθμισης του Πάρκου Αντώνη Τρίτση μπορεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσής του Φεβρουάριο 2022.

Να σημειωθεί ότι το Πάρκο αποτελεί έναν ελεύθερο αστικό δημόσιο χώρο πρασίνου στα δυτικά προάστια της Αθήνας. Παράλληλα είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στην περιοχή και ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση ελεύθερους χώρους στην Αττική. Είναι έκτασης 918 στρεμμάτων, τμήμα του οποίου έχει χαρακτηριστεί «υγρότοπος κατηγορίας Β’».

Βασική κατεύθυνση του σχεδίου είναι η δημιουργία της έξυπνης διαδρομής, η οποία θα διατρέχει τον επιμήκη άξονα του Πάρκου, διαμορφωμένη με βικλιματικά υλικά, με την ανάπλαση επιλεγμένων περιοχών, την αύξηση του περιαστικού πρασίνου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της θερμικής άνεσης των κατοίκων και την ένταξή τους στις προηγμένες τεχνολογίες της «έξυπνης πόλης».

Στην εν λόγω διαδρομή θα συμπεριληφθούν σημεία στάσεων με ενημερωτικό υλικό. Στις προτεινόμενες παρεμβάσεις συγκαταλέγονται:

  • Νέες φυτεύσεις ποικιλίας ειδών με στόχο τη θερμική άνεση.

  • Εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών κατά μήκος του κεντρικού άξονα κυκλοφορίας εντός του χωρου του Πάρκου σε συνάρτηση και άμεση σχέση με ένα δίκτυο φωτιστικών σωμάτων με φωτοβολταικά πάνελ.

  • Τοποθέτηση έξυπνου αστικού εξοπλισμού, όπως έξυπνα καθιστικά με σημεία φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών αλλά και ενημέρωσης, γωνίες παιχνιδιού, πολιτισμού, ιστορίας και μια διαδραστική προβολή σε δέντρα.

    Παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία μας εφαρμογής για διασκέδαση και αναψυχή, η οποία θα μπορεί μέσω μιας ιστορίας που να εμπλέκει και την ιστορία του πάρκου και τις γύρω περιοχές να ευαισθητοποιεί τον χρήστη σε θέματα περιβάλλοντος.

Αναφορικά με τα έργα στη λίμνη και το κανάλι, στόχος είναι η αντιμετώπιση των διαρροών, οι οποίες καθιστούν αδύνατη τη διατήρησή τους τη θερινή περίοδο με επακόλουθο τη διακοπή της κυκλοφορίας του νερού στον υδροβιότοπο.

Προτεραιότητα θα δοθεί στον καθαρισμό του συνόλου των λιμνών του πάρκου, ο οποίος θα αφορά την απομάκρυνση με περιβαλλοντικά φιλικούς τρόπους απορριμμάτων, όπως πλαστικά αντικείμενα, κλαδιά και φύλλα, αλλά και μεθόδους περιορισμού της συσσωρευμένης οργανικής ύλης.

«Όπως είχαμε δεσμευθεί, χρηματοδοτούμε μέσα από το  Πράσινο Ταμείο την αναγέννηση του πολύπαθου Πάρκου Αντώνη Τρίτση.  Διότι θέλουμε να επιτύχουμε δύο πράγματα: να αναβαθμίσουμε τη ζωή των πολιτών της δυτικής Αθήνας και διότι είναι  χρέος μας η αναβάθμιση κάθε πνεύμονα πρασίνου σε όλη την χώρα. Είμαι βέβαιος ότι η Περιφέρεια Αττικής θα κάνει όσα της αναλογούν με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση» επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

Αντώνης ΤρίτσηςΠάρκο Τρίτση