Ελλάδα|20.12.2018 12:22

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν και τους Δείκτες Μνήμης

Τίμος Φακαλής

Η μάστιγα των γκράφιτι χτύπησε και τους δείκτες μνήμης στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για 41 ξεχωριστές κατασκευές με ιστορικές πληροφορίες σε ιδιαίτερα σημεία, τόπους, γεγονότα και προσωπικότητες της πόλης τα οποία τοποθετήθηκαν από τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη-προκειμένου να «αποκαλυφθούν» στα μάτια του σύγχρονου περιπατητή της Θεσσαλονίκης-με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της.

Πέντε χρόνια μετά την τοποθέτησή τους μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι δείκτες μνήμης που έμειναν… αλώβητοι. Άγνωστοι χρησιμοποιώντας άλλοτε σπρέι και άλλοτε μπογιές σβήνουν ή μουτζουρώνουν συστηματικά κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια ή γκραβούρες που απεικονίζονται πάνω στις ειδικές σημάνσεις καταστρέφοντάς τες.

Αγνώριστοι έχουν γίνει οι δείκτες μνήμες στην Πλατεία Ελευθερίας, μια πλατεία με ειδική βαρύτητα για την πόλη όπου βρίσκεται και το μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος της πόλης,  στα Λαδάδικα όπου κάποτε βρίσκονταν το ιστορικό κέντρο του χονδρεμπορίου της Θεσσαλονίκης, στην Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου στην Καμάρα , στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στο Γιαχουντί Χμάμ (δίδυμο λουτρό) στα Λουλουδάδικα ενώ από την βεβήλωση δεν γλίτωσε ούτε και ο δείκτης μνήμης που στήθηκε στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. 

«Οι βανδαλισμοί στα στοιχεία του αστικού εξοπλισμού και στο δημόσιο χώρο γενικότερα έχουν γίνει μία μάστιγα η οποία αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αναλγησίας. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς και πρόσθεσε: «Οι δείκτες μνήμης οι οποίες  αποτελούν στοιχεία αρχιτεκτονικής χειρονομίας, σημαντικοί για τους πολίτες, τους τουρίστες αλλά και τους επισκέπτες, αρχίζουν και αυτοί να βανδαλίζονται και προστίθενται στις μικροκλοπές που γίνονται στο δημόσιο χώρο».
Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει η κοινωνία  να δράσει γενικότερα και συντεταγμένα και η πολιτεία και οι φορείς να αναλάβουν μία εκστρατεία για να αναχαιτίσουν αυτά τα φαινόμενα.

Οι Δείκτες Μνήμης είναι είτε επιδαπέδιες ή επιτοίχιες πινακίδες είτε μεγάλα αναλόγια. Αποτελεί μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Thessaloniki Convention Bureau (TCB) και δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Θεσσαλονίκηβανδαλισμοί