Ελλάδα|20.12.2018 17:30

Αχτσιόγλου: Αρχές 2019 ρύθμιση για οφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα είναι έτοιμη η ρύθμιση για όσους έχουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, ενώ στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα εφαρμοστεί το μέτρο της αύξησης του κατώτατου μισθού. Τα παραπάνω ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο συνάντησής της με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το θέμα των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι το μέτρο θα βοηθήσει και όσους δεν κατάφεραν να περάσουν το «φίλτρο» του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ με βάση τη ρύθμιση οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε πολλές δόσεις. Επίσης, προβλέπεται κούρεμα των τόκων αλλά και μέρους των βασικών οφειλών. Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού η υπουργός σημείωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η έκθεση των εμπειρογνωμόνων, η οποία λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των κοινωνικών φορέων, που έχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους. Όπως είπε η κ, Αχτσιόγλου, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την καταβολή των αναδρομικών και τόνισε ότι απάντησε στο θέμα πολιτικά με τη μεταρρύθμιση. Η υπουργός ανέφερε ακόμα ότι για τρίτη χρονιά θα δοθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα σε 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, με το συνολικό αριθμό των ωφελούμενων να ανέρχεται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια άτομα. Μεταμνημονιακός στόχος της κυβέρνησης κατά την κ. Αχτσιόγλου είναι να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα για δίκαιη ανάπτυξη της χώρας και να κατανέμεται σε περισσότερους και δικαιότερα ο παραγόμενος πλούτος, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει να παράγεται

Έφη Αχτσιόγλου