Ελλάδα|20.12.2018 13:36

Χριστούγεννα 2018: Στο «κόκκινο» οι ενοικιάσεις και τα Airbnb

Newsroom

Πληρότητα που αγγίζει το «κόκκινο» παρουσιάζουν οι χειμερινοί προορισμοί ενόψει Χριστουγέννων τόσο για τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια) όσο για τις κατοικίες που ενοικιάζονται μέσω Airbnb. 

Όσον αφορά στο κόστος διαμονής, αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, κ. Θεμιστοκλή- Ανδρέα Μπάκα, διαμορφώνεται ως εξής: Από 70 έως και 350 ευρώ/ημέρα για ένα διαμέρισμα και από 40 έως 140 ευρώ/ημέρα για ένα δωμάτιο.

Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες, παρά το γεγονός ότι οι τιμές -ως είθισται, άλλωστε- εμφανίζονται με «καπέλο» έως και 35% σε σύγκριση με off season εποχές, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν να νοικιάσουν είτε δωμάτιο είτε ολόκληρο διαμέρισμα σε περιοχές όπως η Αράχοβα, το Πήλιο ή τα Καλάβρυτα, την περίοδο των Χριστουγέννων ή/και της Πρωτοχρονιάς.

«Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για Έλληνες, αφού η χώρα μας υστερεί στο χειμερινό τουρισμό, με συνέπεια οι ξένοι να την επιλέγουν πρωτίστως για το δίπτυχο "Ήλιος και Θάλασσα"», εξηγούν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, επικαλούμενοι πρόσφατα στοιχεία του Insete Intelligence, βάσει των οποίων οι τουρίστες, που επισκέφθηκαν την Ελλάδα για χειμερινό τουρισμό, αυξήθηκαν κατά μόλις 4.000 τη διετία 2016 – 2017 έναντι 870.000, που ήθελαν να… γευτούν το ελληνικό καλοκαίρι.

Πιο αναλυτικά, στην Αράχοβα η πληρότητα αγγίζει το 84% για ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων και 96% την Πρωτοχρονιά. Εξίσου… sold out εμφανίζονται τόσο το Μέτσοβο (95% και 91% αντίστοιχα) όσο και τα Καλάβρυτα (88% και 90% για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά), ενώ σημαντικά ποσοστά πληρότητας καταγράφονται, επίσης, σε Καρπενήσι, Πήλιο, Καϊμακτσαλάν, Τρίκαλα Κορινθίας, Καλαμπάκα και Βυτίνα.

«Πολλοί ιδιοκτήτες, που δεν κατάφεραν να πουλήσουν τα ακίνητά τους, αποφάσισαν να τα "ανεβάσουν" σε Booking και Airbnb. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των κρατήσεών τους να προέρχεται σήμερα μέσα από τις επίμαχες πλατφόρμες», καταλήγουν οι παραπάνω παράγοντες.

Αξίζει να επισημανθεί πως, με βάση την AirDna, τη σελίδα, δηλαδή, που επεξεργάζεται στοιχεία της τελευταίας, υπάρχουν περισσότερες από 400 ενεργές αγγελίες στο Πήλιο, 219 στην Καλαμάτα, 79 στο Καρπενήσι, 77 στα Καλάβρυτα, 63 στη Βυτίνα και 12 στο Μέτσοβο.

AirbnbΧριστούγενναενοικιάσεις