Ελλάδα|15.07.2020 14:48

Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων, άνοιγμα συνόρων και «πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση

Newsroom

Η αύξηση των κρουσμάτων, εγχώριων και εισαγόμενων, σταθερά τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, φέρνει ανησυχία και προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία εξετάζει τόσο την εντατικοποίηση των ήδη ισχυόντων μέτρων όσο και την επιβολή αυστηρότερων, είτε κατά τόπους είτε σε όλη την επικράτεια. Χαρακτηριστικό είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουλίου, με αντικείμενο την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού. Στο μεταξύ, σήμερα πρεμιέρα κάνουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασιλείο με τη Ζάκυνθο και τη Ρόδο να υποδέχονται τα πρώτα αεροσκάφη.

Κατά την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Τρίτη 14 Ιουλίου, τα νέα κρούσματα στη χώρα μας ανήλθαν σε 58, 28 από τα οποία εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 3.883, με το 54,7% να αφορά σε άνδρες. Τα 1.042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Στο μεταξύ, το πρώτο θετικό κρούσμα του νησιού ανακοίνωσε και η Πάρος το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουλίου, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για Ελληνίδα, η οποία κατάγεται από το νησί και διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία εκεί.

Σύμφωνα με την ημερήσια κατανομή:

  • Εικοσιοκτώ (28)  κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • έξι (6) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
  • οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • επτά  (7)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
  • δυο (2)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
  • ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας,
  • ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής. 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν να τηρούμε μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα

Όλο και περισσότερο, ιατροί και λοιμωξιολόγοι εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους για την ανάγκη τήρησης και εντατικοποίησης των μέτρων αποφυγής του κορονοϊού, τονίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα καταστούν αναγκαία τοπικά lockdowns ενώ θα έρθει και πιο γρήγορα από το αναμενόμενο ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας. 

Ο παθολογίας και λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης, μίλησε στο OPEN TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», όπου επισήμανε την σημαντικότητα της τήρησης των μέτρων προφύλαξης για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και τόνισε ότι χρειάζεται εντατικοποίησή τους. 

«Από τότε που άρχισε το lockdown συζητούσαμε όλοι πότε θα αρθούν τα μέτρα. Και είχαμε επανειλημμένα πει ότι τα μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά, με την προοπτική, αν τυχόν η άρση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων, να επαναφέρονται. Αυτό το on - off, που γίνεται πάντοτε και γινόταν και είχε σχεδιαστεί εξαρχής. Τώρα είμαστε στη φάση λοιπόν που πιθανόν να χρειαστεί να επαναφέρουμε τα περιοριστικά μέτρα ή να εντατικοποιήσουμε μερικά μέτρα τα οποία είχαν χαλαρώσει. Μην ξεχνάτε ότι το μόνο που έχει μέχρι στιγμής αποδώσει αποδεδειγμένα είναι η τήρηση των αποστάσεων. Όλα τα άλλα είναι για να τα συζητάμε: εμβόλια, θεραπείες κλπ. Άρα, λοιπόν, εκεί πρέπει να εστιάσουμε, στις αποστάσεις οι οποίες δεν τηρούνται και δευτερευόντως στη χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και όλα τα άλλα», δήλωσε ο καθηγητής. 

Ο καθηγητής είπε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown όπως στην Ξάνθη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πριν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα ισχύοντα σε αυτή τη φάση μέτρα, όπως η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση της μάσκας. Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού σε παραλίες και breach bar, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε πως η κατάσταση είναι ανησυχητική αλλά ελεγχόμενη ενώ δήλωσε τη διαφωνία του στην αύξηση των επιτρεπόμενων ατόμων στα τραπέζια στην εστίαση από 6 σε 8

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)Ματίνα Παγώνη μίλησε επίσης στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του Open TV στην οποία τόνισε ότι διπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι για κορονοϊό ενώ σχετικά με τους ελέγχους δήλωσε ότι είναι αδύνατον να γίνονται σε όλους. «Εχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων. Οι μάσκες δεν έπρεπε να βγουν. Στους κλειστούς χώρους δεν γίνεται να μην φοράμε μάσκες, στα σούπερ μάρκετ, αλλά και οι υπάλληλοι των καταστημάτων. Όταν λέμε και ξελέμε, υπάρχει θέμα. Ο κόσμος είναι χαλαρός. Πρέπει να είμαστε κάθετοι» είπε χαρακτηριστικά. 

Καταλήγοντας είπε: «Αυτά που φοβόμαστε είναι τα ορφανά κρούσματα, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση. Αν γίνουμε Σερβία δεν έχουμε τις υποδομές. Είναι δύσκολα τα πράγματα».

«Ανοίγουν» οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο

Άνοιξαν από σήμερα το πρωί, Τετάρτη 15 Ιουλίου, οι πύλες όλων των αεροδρομίων της χώρας για να δεχθούν απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού. Για σήμερα, δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από Αγγλία, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - για αύριο 16 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες επτά πτήσεις.

Την ίδια ώρα, η Ζάκυνθος, δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς, αναμένει σήμερα επτά πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τους πρώτους τουρίστες από τη Βρετανία υποδέχεται σήμερα και το νησί της Ρόδου, ύστερα από την άρση της απαγόρευσης πτήσεων. Μέχρι το βράδυ αναμένεται να αφιχθούν στο νησί τέσσερεις πτήσεις από βρετανικά αεροδρόμια, ενώ ανάλογη αναμένεται η κίνηση και για τις επόμενες ημέρες.

Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» συνεχίζονται σε καθημερινή βάση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε μέρα. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται,σύμφωνα με τους προγραμματισμούς, να επιτραπούν οι πτήσεις και από τη Σουηδία.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η τουριστική κίνηση εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς, σε σύγκριση πάντα με τα προηγούμενα χρόνια όπου τον Ιούλιο οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων ξεπερνούσαν το 90%. Οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού ευελπιστούν ότι η τουριστική κίνηση θα εξελιχθεί καλύτερα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται πως η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών, καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο συνεχής και προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Κικίλιας: Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε δεύτερο οριζόντιο lockdown

«Ξέραμε όλοι, και εμείς και οι επιστήμονές μας και οι ειδικοί, ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε μία μερική αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό ήταν γνωστό, είναι προφανές», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. 

«Από την άλλη, καταλαβαίνουν όλοι ότι με πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο τουρισμός. Αυτό έχει διαφορά από το δεύτερο κύμα κορονοϊούΕπαναλαμβάνω ότι εξαρτάται από εμάς, από την ατομική μας συμπεριφορά, από τους κανόνες της δημόσιας υγείας, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση. Απαγορεύσαμε τα πανηγύρια. Είναι η φύση του event αυτού τέτοια...» τόνισε ο υπουργός Υγείας που συμπλήρωσε: «Να μην κλειστεί κανένας μέσα. Να χαρούμε τη χώρα μας, τις ομορφιές, τις θάλασσές της. Να κάνουμε το μπάνιο μας, αλλά να αποφύγουμε το συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑNT1. 

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown και έκανε λόγο για δεύτερο πλάνο: «Ένα Plan B, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε».

Κορονοϊόςκρούσματατουρίστες