Ελλάδα|15.07.2020 20:21

Κορονοϊός: Ελεγχοι σε 6.000 Βρετανούς τουρίστες - Κρίνεται αν μένουν ανοιχτά τα σύνορα

Newsroom

Εφτασε περίπου στις 14:00 στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα η πρώτη πτήση με τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από την άρση της απαγόρευσης των αεροπορικών δρομολογίων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Η πτήση ήταν από το Μπέρμιγχαμ με περίπου 90 επιβάτες. Για την Τετάρτη, 15 Ιουλίου, ήταν μία μόνο προγραμματισμένη πτήση με Βρετανούς ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας», ενώ την Πέμπτη, 16 Ιουλίου, αναμένονται δύο προγραμματισμένες πτήσεις και συγκεκριμένα από το Ιστ Μίντλαντς και το Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης μετά την προσγείωση της πτήσης δύο οχήματα της Πυροσβεστικής, σχημάτιζαν αψίδα νερού για το καλωσόρισμα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες στο νησί ελέγχονται δειγματοληπτικά με βάση τις ενδείξεις που προκύπτουν από το ειδικό barcode, το οποίο έλαβαν με τη συμπλήρωση της φόρμας PLF.

Σαρωτικοί έλεγχοι στους Βρετανούς

Πάντως, το αποτέλεσμα των σαρωτικών ελέγχων που θα γίνουν στους περίπου 6.000 Βρετανούς τουρίστες που φτάνουν την Τετάρτη στην Ελλάδα θα κρίνει αν θα παραμείνουν ή όχι ανοιχτά τα ελληνικά σύνορα για τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα ελεγχθεί σχεδόν το σύνολο των τουριστών που φτάνουν στην Ελλάδα και εφόσον ο αριθμός (και το ποσοστό) εκείνων που θα βρεθούν θετικοί είναι χαμηλός και θα περιορίζεται σε λιγότερα από 30-40 κρούσματα τότε με προσοχή και ελέγχους επιδημιολογικής επιτήρησης η τουριστική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας θα παραμείνει ανοιχτή.

Ωστόσο, αν τα πράγματα αποδειχθούν διαφορετικά και τα κρούσματα που τυχόν θα επιβεβαιωθούν είναι αρκετά περισσότερα, τότε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει εκ νέου τα σύνορα, υπολογίζοντας ότι το κόστος από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού είναι πολύ πιο σημαντικό από τα όποια ωφέλη για τον τουρισμό, σε μια χρονιά που θεωρείται χαμένη και με αρκετά μειωμένο τζίρο.

Μέγαρο ΜαξίμουΚορονοϊόςΜεγάλη ΒρετανίατουρίστεςΚυριάκος Μητσοτάκηςσύνορα