Ελλάδα|16.07.2020 12:18

Τρεις χασισοφυτείες με 3.500 δέντρα στη... ζούγκλα του Λούρου ποταμού!

Μαρία Ριτζαλέου

Η Αστυνομία παρακολουθούσε τις κινήσεις τους εδώ και δύο μήνες και οι ταυτόχρονες επιχειρήσεις που έγιναν σε Άρτα και Πρέβεζα είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 5 άτομα, ενώ άλλα τρία -δύο Αλβανοί και ένας Έλληνας- συνελήφθησαν στο κέντρο της Αθήνας. Ένας μάλιστα από τους συλληφθέντες ήταν γνώριμος των αστυνομικών Αρχών και αναζητούνταν εδώ και καιρό. 

Με κάθε σχολαστικότητα και παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις τα μέλη της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, φρόντιζαν τις χασισοφυτείες που είχαν αναπτυχθεί σε τρία διαφορετικά σημεία από την γέφυρα Καλογήρου στην Φιλιππιάδα Άρτας μέχρι το Κανάλι Πρέβεζας. Οι φυτείες ήταν μέσα σε... ζούγκλα, σε πυκνή βλάστηση που δύσκολα προσεγγίζονταν από τον δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτοσχέδια παραπήγματα που έστησαν τα μέλη του κυκλώματος, βρέθηκαν ποσότητες ξηράς τροφής, καθώς διέμεναν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Είχαν φτιάξει σύστημα αυτόματου ποτίσματος, είχαν καθαρίσει τα αυλάκια από τα αγριόχορτα και είχαν φυτέψει τα χασισόδεντρα με επιμέλεια.

Επικεφαλής της οργάνωσης φέρεται ένας 59χρονος Αλβανός, ο οποίος διέμενε σε μεζονέτα στο Κανάλι Πρέβεζας και συναντούσε τα άλλα μέλη πάντα νυχτερινές ώρες και με τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Η επιχείρηση οργανώθηκε από την Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η οποία είχε και τις πληροφορίες. Τέσσερα ειδικά εκπαιδευμένα, στον εντοπισμό ναρκωτικών, σκυλιά Patrol των τμημάτων Ασφάλειας Άρτας και Ιωαννίνων «χτένισαν» την ύποπτη περιοχή και οδήγησαν τους αστυνομικούς στα τρία σημεία, όπου βρέθηκαν και ξεριζώθηκαν 3.400 δενδρύλλια κάνναβης.

Για αρκετές ώρες αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη, την Άρτα, την Πρέβεζα, από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), αλλά και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αλεξανδρούπολης κινούνταν με κάθε προφύλαξη μέσα σε εξαιρετικά δύσβατα σημεία στις όχθες του Λούρου, μέχρι να φτάσουν στις χασισοφυτείες.

Εκτός από τα 3.445 δενδρύλλια κάνναβης, κατασχέθηκαν επίσης δέματα ακατέργαστου χασίς βάρους 4,5 κιλών, χρηματικό ποσό 30.865€, 17 κινητά τηλέφωνα, πέντε αυτοκίνητα, γεωργικά εργαλεία, αλλά και μία βάρκα για τις... επισκέψεις των μελών στις χασισοφυτείες. Ιδιαίτερα αξιοποιήσιμα για τις αρχές είναι τα σημειωματάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις που αφορούν στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

χασισοφυτείεςΠρέβεζαΆρταΛούροςαστυνομική επιχείρηση