Ελλάδα|20.12.2018 16:25

Πόσο θα στοιχίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (pic)

Newsroom

Αρκετές διαφορές υπάρχουν στην αγορά σχετικά με τις τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο τράπεζι. Σε σχέση με πέρυσι οι τιμές γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών ιδιαίτερα της πατάτας έχουν αυξηθεί ενώ κοντά στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές στα κρέατα και τα πουλερικά.

Στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων 2018, η αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων πραγματοποίησε -μετά από σχετική εντολή- έρευνα για τις τιμές των προϊόντων που λόγω των ημερών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο των τακτικών τιμοληψιών του Τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο 13/12/2018 έως 19/12/2018 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες έγιναν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων στην Περιφέρεια Αττικής.

Στη συνέχεια με βάση τις τιμές αυτές, υπολογίζεται το συνολικό κόστος δύο τυπικών εορταστικών καλαθιών: Ένα με πουλερικά και ένα με χοιρινό. 

Γενικά στην αγορά παρατηρείται επάρκεια και ποικιλία ειδών. Παρουσιάζονται αρκετές διαφορές στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του, μπορεί να ωφεληθεί αρκετά.

Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν τα προϊόντα τους (με βάση τις τιμές του πρώτου πίνακα), μπορούν να κερδίσουν μέχρι και 75 ευρώ. Αν, πάντως, επιλέξουν τις πιο φθηνές επιλογές (όπως κόκκορας, γαλοπούλα κατεψυγμένη, κομμάτια χοιρινού, προσφορές στα λοιπά είδη) το όφελος μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 100 ευρώ.

Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος των δύο τυπικών καλαθιών (με πουλερικά ή χοιρινό). Το κόστος για το τυπικό καλάθι με πουλερικά ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 96,65 ευρώ ενώ για το τυπικό καλάθι με χοιρινό ανέρχεται σε 99,33 ευρώ.

Στα ενδεικτικά καλάθια περιλαμβάνονται τόσο είδη και ποσότητες για την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών όσο και τα γλυκά αυτά έτοιμα προς κατανάλωση (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και λαμβάνοντας υπόψη παραδοσιακές συνταγές, το όφελος ανέρχεται σε 8,36 ευρώ ανά κιλό κουραμπιέδων, μελομακάρονων και βασιλόπιτας, αν αυτά τα γλυκά παρασκευαστούν από το ίδιο το νοικοκυριό.

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές στα χοιρινά κρέατα παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 2,04% κατά μέσο όρο, με εξαίρεση τη χοιρινή σπάλα εγχώρια και εισαγόμενη. Ελαφρώς αυξημένη είναι η τιμή της εγχώριας νωπής γαλοπούλας όπως και της κατεψυγμένης ενώ έχουν πέσει οι τιμές στις γαλοπούλες εισαγωγής.

Αυξήσεις παρουσιάζονται στις τιμές των φρούτων και λαχανικών με αξιοσημείωτη την άνοδο στην τιμή της πατάτας. Τα ζαχαρώδη προϊόντα και οι πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής παρουσιάζουν πτώση.

χριστουγεννιάτικο τραπέζικόστος