Ελλάδα|18.07.2020 08:15

Κορονοϊός: Υποχρεωτική η μάσκα στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές

Newsroom

Με το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ το πρωί του Σαββάτου 18 Iουλίου εργαζόμενοι και καταναλωτές πρέπει υποχρεωτικά να φορούν προστατευτική μάσκα, έπειτα από σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανέφερε: «Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους και καταναλωτές» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Σταμπουλίδης.

Tα σουπερ μάρκετ ενημερώθηκαν αργά την Παρασκευή για την απόφαση της κυβέρνησης και αμέσως έσπευσαν να ενημερώσουν τους εργαζόμενούς τους. Μάλιστα, έξω από κάθε κατάστημα θα υπάρχει ειδική σήμανση προς τους καταναλωτές ότι απαιτείται η χρήση μάσκας για να μπουν στο κατάστημα και να κάνουν τα ψώνια τους, διαφορετικά - εάν εντοπιστούν από κλιμάκια ελέγχου - θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 150 ευρώ (κατ' άτομο).  

Πίεση από λοιμωξιολόγους για εφαρμογή του μέτρου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Οpen, η ανησυχία των ειδικών ήταν έκδηλη και μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση με τον κορονοϊόοι λοιμωξιολόγοι πιέζαν να γίνει υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και όχι μόνο. «Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται στους κλειστούς χώρους, που είναι πολλοί άνθρωποι μέσα και στους ανοιχτούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός», ανέφερε στο OPEN TV ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος

«Η χρήση της μάσκας να καθιερωθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους», ανέφερε στο OPEN TV και στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς. Ετσι το βράδυ της Παρασκευής, 17 Ιουλίου, και μετά τις πιέσεις των λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές. 

 Για πρώτη φορά 1 εκατομμύριο κρούσματα σε 100 ώρες σε όλο τον κόσμο

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 14 εκατομμύρια την Παρασκευή, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που σημειώθηκε αύξηση 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων σε λιγότερο από 100 ώρες. Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού αναφέρθηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου και χρειάστηκαν τρεις μήνες για να φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ημέρες για να φτάσουν τα 14 εκατομμύρια από τα 13 εκατομμύρια που καταγράφηκαν στις 13 Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ, με περισσότερες από 3,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις, εξακολουθούν να καταγράφουν τεράστια άλματα ημερήσιων μολύνσεων στο πρώτο της κύμα COVID-19. Η χώρα ανέφερε παγκόσμιο ρεκόρ νέων λοιμώξεων σε 24 ώρες με περισσότερες από 77.000 την Πέμπτη, ενώ η Σουηδία έχει καταγράψει συνολικά 77.281 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως είναι σχεδόν τριπλάσιος από τις σοβαρές ασθένειες της γρίπης που καταγράφονται ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η πανδημία έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 590.000 ανθρώπους σε σχεδόν επτά μήνες, αγγίζοντας το ανώτερο εύρος των ετήσιων θανάτων από γρίπη που αναφέρονται παγκοσμίως.

Ο απολογισμός του Reuters, που βασίζεται σε κυβερνητικές εκθέσεις, δείχνει ότι η ασθένεια επιταχύνεται ταχύτερα στην Αμερική. Στη Βραζιλία, περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα έχουν διαγνωσθεί με τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου και περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Η Ινδία, η μόνη άλλη χώρα με περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα, αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο περίπου 30.000 νέες λοιμώξεις κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα.

Ο ΠΟΥ κατέγραψε την Παρασκευή μια ημερήσια αύξηση ρεκόρ σε κρούσματα του κορονοϊού σε όλον τον κόσμο μέσα σε 24 ώρες, καθώς ανήλθαν σε 237.743. Τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του Οργανισμού. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 230.370 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα, στις 12 Ιουλίου. Οι θάνατοι κυμαίνονται σταθερά κάτω από 5.000 ημερησίως.

εργαζόμενοισούπερ μάρκετκαταναλωτέςΚορονοϊός