Ελλάδα|20.12.2018 20:17

Ξεκινούν οι εργασίες ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος το α΄ εξάμηνο του 2019

Τίμος Φακαλής

Μέσα στο α΄εξάμηνο του 2019 θα χουν μπει μπουλντόζες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Η σύσταση του ιδρύματος το οποίο θα έχει έδρα τις Βρυξέλλες και θα «τρέξει» τόσο την ανέγερσή του Μουσείου όσο και μετέπειτα την λειτουργία του βρίσκεται στην τελική του φάση, αναμένοντας την έκδοση βασιλικού διατάγματος στο Βέλγιο.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να εκδοθεί  η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του Μουσείου και τους αμέσως επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η ανέγερσή του στη δυτική είσοδο της πόλης. Τα παραπάνω ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο ethnos.gr με αφορμή τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το έτος 2017 ο οποίος έγινε σε... άδεια έδρανα.

«Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας στη διάρκεια του 2017 ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά. Ήδη εγκρίθηκε η ειδική πολεοδομική μελέτη του ακινήτου για τη δημιουργία του Μουσείου στην περιοχή του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Κι αυτό, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της ΓΑΙΑΟΣΕ, που γενναιόδωρα παραχώρησε την έκταση στην οποία θα ανεγερθεί το Μουσείο. Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια που μια πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, την οποία από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Ιδιαίτερα σημαντική η ανάδειξη του Μουσείου, ως κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας για τη μελέτη της σεφαραδίτικης κοινότητας, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα κέντρα παγκοσμίως»  υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας θα αποτελέσει φάρο, που θα ακτινοβολεί σε όλον τον κόσμο το μήνυμα ‘Ποτέ Ξανά!'». 

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το έτος 2017 ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιάννης Μπουτάρης στη δωρεά των 10 εκατ. ευρώ την οποία εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, στη λειτουργία του οικοσυστήματος καινοτομίας “OK Thess” αλλά και στις πρωτοβουλίες του δήμου στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και του προγράμματος REACT.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η δημοτική αρχή για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης, στην μείωση των δημοτικών τελών, στην ανακύκλωση αλλά και στα 25 νέα ξενοδοχεία που δημιουργήθηκαν στην πόλη.

απολογισµόςδήμος ΘεσσαλονίκηςΓιάννης Μπουτάρης