Ελλάδα|20.12.2018 23:55

Γκάτγουικ: 110.000 «εγκλωβισμένοι» στο αεροδρόμιο-Ελληνίδα μιλά στο ethnos.gr

Βάσω Ασμανίδου

Το διεθνές αεροδρόμιο του Γκάτγουικ-που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη Μεγάλη Βρετανία-παραμένει κλειστό από το βράδυ της Τετάρτης, 19 Δεκεμβρίου, όταν εντοπίστηκαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή. Σύμφωνα με την αστυνομία του Σάσσεξ, πάντως, το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με τρομοκρατία. 

Στο αεροδρόμιο επικρατεί χάος. Τουλάχιστον 110.000 επιβάτες περιμένουν να αναχωρήσουν ή να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Βρετανίας λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ανάμεσά τους και μία Ελληνίδα, η 30χρονη Ηρώ Φουρναρίδου, η οποία μένει στο Λονδίνο τα τελευταία επτά χρόνια. Η δασκάλα Δημοτικού, όπως λέει αποκλειστικά στο ethnos.gr, είχε κλείσει εισιτήριο για να ταξιδέψει στις 20 Δεκεμβρίου από το Γκάτγουικ για τη Βιέννη, όμως η πτήση της δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

«Κανείς δεν με ενημέρωσε ότι δεν θα γίνουν οι πτήσεις. Πετούσα στις 14:10 με την British Airways αλλά ποτέ η αεροπορική δεν με ειδοποίησε για να ξέρω ότι η πτήση μου δεν θα γίνει. Στις 11:00 εγώ μόνη μου και ενώ έφτανα στο αεροδρόμιο, ενημερώθηκα μέσω της εφαρμογής του Google ότι η πτήση μου θα έχει καθυστέρηση περίπου τριών ωρών», λέει η ίδια. Και συνεχίζει: «Αφού είχα φτάσει στο αεροδρόμιο και περίμενα με χιλιάδες άτομα να περιμένουν, επίσης, έλαβα ένα μήνυμα από την αεροπορική αν με ενδιαφέρει να πετάξω από το Χίθροου στις 21 Δεκεμβρίου». 

Όπως περιγράφει η 30χρονη δασκάλα Δημοτικού, «στο αεροδρόμιο γινόταν χαμός. Ήταν χιλιάδες άνθρωποι στον γκισέ. Κοιμούνταν στις σκάλες. Είχαν κλείσει οι αναχωρήσεις. Δεν μπορούσες να μπεις στο χώρο των αναχωρήσεων. Όλοι έμεναν στην είσοδο του αεροδρομίου». Με το πέρας των ωρών και αφού ενημερώθηκε τελικά ότι η πτήση της δεν θα πραγματοποιηθεί, η ίδια αποφάσισε να φύγει από το αεροδρόμιο με το τρένο που μεταφέρει τους πολίτες στο Λονδίνο. «Επειδή όλοι ήταν απογοητευμένοι γι' αυτό που συνέβη, στα τρένα οι μετακινήσεις ήταν δωρεάν. Σου έλεγαν μόνο να δείξεις το εισιτήριο για την πτήση σου για να μπορέσεις να επιβιβαστείς δωρεάν».

Στο αεροδρόμιο ήταν και άλλοι Έλληνες που ήθελαν να φτάσουν τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μόνο που δεν τα κατάφεραν και μένει να διαπιστωθεί πότε θα ανοίξει το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας. 

Μάχη με τον χρόνο για να λύσουν το πρόβλημα

Οι Αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους. «Κάθε φορά που νομίζουμε ότι πλησιάζουμε τον χειριστή, το μη επανδρωμένο drone εξαφανίζεται. Όταν σκεφτόμαστε να ξανανοίξουμε το αεροδρόμιο, εμφανίζεται και πάλι», εξήγησε ο Τζάστιν Μπάρτενσο, ένας υπεύθυνος της τοπικής αστυνομίας.

Το αεροδρόμιο κάλεσε όσους επρόκειτο να ταξιδέψουν, να επικοινωνούν προηγουμένως με τις αεροπορικές εταιρείες για να επιβεβαιώνουν την πτήση τους. Ο Κρις Γούντρουφ ανέφερε ότι ένα ελικόπτερο προσπαθεί να ελέγξει την περιοχή. «Αλλά η αστυνομία μας είπε ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να καταρρίψουμε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, γιατί δεν ξέρουμε πού θα κατέληγαν οι αδέσποτες σφαίρες», πρόσθεσε. 

Στο μεταξύ, η αστυνομία συνεργάζεται στενά με τη διεύθυνση του αεροδρομίου και την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και συνεχίζει να συνομιλεί για το περιστατικό με την κυβέρνηση και άλλες υπηρεσίες για την ταχύτερη δυνατή επίλυση της κατάστασης.

Το Γκάτγουικ είναι το όγδοο σε μέγεθος αεροδρόμιο της Ευρώπης. Εξυπηρετεί 228 προορισμούς σε 74 χώρες και κάθε χρόνο περνούν τις πύλες του 45 εκατομμύρια επιβάτες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τις οποίες μετέδωσε το BBC, το αεροδρόμιο δεν θα επαναλειτουργήσει πριν από το πρωί της Παρασκευής.

GatwickdroneΕλληνίδα