Ελλάδα | 21.07.2020 15:33

«Καίει» την βιομηχανία Ήπειρος το πόρισμα για το εργατικό δυστύχημα

Newsroom

Ευθύνες στην εργοδοσία επιρρίπτει το πόρισμα για το εργατικό δυστύχημα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Εφημερίδα των Συντακτών», ύστερα από τον θάνατο του 29χρονου ηλεκτρολόγου, Χρήστου Ζορμπά. Το πόρισμα του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Άρτα επισημαίνει ότι «δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ασφαλείας, αλλά ούτε και οι διαδικασίες ανάθεσης εργασίας σε εργαζόμενους με γνώσεις και εκπαίδευση για ασφαλείς πρακτικές». Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «η έκθεση αυτοψίας στον χώρο του δυστυχήματος έγινε δύο μέρες μετά τον θάνατο από ηλεκτροπληξία του 29χρονου και αναδεικνύει ανεπαρκέστατα μέτρα ασφαλείας στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας».

Το περιστατικό

Ο Χρήστος Ζορμπάς, με καταγωγή από το Αθαμάνιο Αρτας, ήταν απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Πάτρας και εργαζόταν τους τελευταίους μήνες ως ηλεκτρολόγος στη βιομηχανία. Το απόγευμα της 6ης Ιουνίου 2020 κλήθηκε με συναδέλφους του, ηλεκτρολόγους στην ίδια επιχείρηση, να επισκευάσουν συσκευαστικό μηχάνημα. Στη συνέχεια, ο Ζορμπάς επιχείρησε να αλλάξει καμένες λάμπες φθορίου που βρίσκονταν στην οροφή του χώρου παραγωγής, σε ύψος εξίμισι μέτρων.

Για αυτόν τον λόγο ανέβηκε στο πατάρι, όπου άρχισε να αντικαθιστά τις καμένες λάμπες, αλλά διαπίστωσε ότι κάποιες εξακολουθούσαν να μην ανάβουν. Ανέβηκε ξανά στο πατάρι για να ελέγξει το κουτί διακλάδωσης (τροφοδοτικό) αλλά άργησε να δώσει σημεία ζωής. Οι συνάδελφοί του τον βρήκαν νεκρό, μπρούμυτα, πάνω στο τροφοδοτικό κουτί. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αρτας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

εργατικό ατύχημαηλεκτροπληξίαβιομηχανία