Ελλάδα|21.07.2020 17:29

Νέες καταγγελίες Λιότσιου: «Μου είπε ότι η φωτιά στο Μάτι σε μια ώρα είχε κάνει την καταστροφή της»

Σοφία Σπίγγου

Εξίσου μεγάλο... θόρυβο προκαλούν και οι συμπληρωματικές καταθέσεις του αξιωματικού της Πυροσβεστικής, Δημήτρη Λιότσιου στον ανακριτή, Αθανάσιο Μαρνέρη που ερευνά την τραγωδία στο Μάτι. Στις συμπληρωματικές του καταθέσεις ο πραγματογνώμονας προχωρά σε νέες καταγγελίες για τις πιέσεις που ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε από τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, προκειμένου να αποκρύψει τυχόν ευθύνες ανωτέρων του.

Ακολουθούν οι συμπληρωματικές καταθέσεις:

Από την κατάθεση 4/3/2020

«Μου είπε να γράψω ότι η φωτιά σε μια ώρα είχε κάνει την καταστροφή της»

«Μετά με παρότρυνε και πάλι να γράψω λίγα πράγματα στην πραγματογνωμοσύνη ώστε να είναι ελλιπής και συγκεκριμένα μου είπε να γράψω πέντε πραγματάκια δηλαδή για τον άνεμο, για την καύσιμο ύλη, για την μίξη πεύκου με σπίτια και την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση και ότι η πυρκαγιά μέσα σε 1 ώρα που έφυγε από το Νταού είχε προκαλέσει την καταστροφή. Δηλαδή μου είπε να γράψω ψευδός ότι σε 1 ώρα η φωτιά είχε κάνει την καταστροφή της, πράγμα που δεν ισχύει αυτό από την έναρξη της πυρκαγιάς στις 16.41 έως και την ώρα 19.00 Τύπου που έφτασα στη θάλασσα μεσολαβούν 2 ώρες και 30 λεπτά περίπου, χρόνο κατά τον οποίο δεν επιχείρησαν τα αναγκαία εναέρια μέσα και δει κατά την πρώτη 1 ώρα και 30 λεπτά όπου επιχείρησε μόνο ένα ελικόπτερο που έκανε μία ρίψη.

Δηλαδή μου ζήτησες κι εμένα να μειώσω το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει καταστροφή από την πυρκαγιά, κατά 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου προσπαθώντας να αποδώσει τυχόν ποινικές ευθύνες δικές του και πιθανόν συναδέλφων. Μετά με έντονο ύφος μου είπε τι κάθομαι και ζητάω έγγραφα από την Δούρου και τι με νοιάζει εμένα και να κάνω το μ@@@@@. Μάλιστα έκανε και ειδική αναφορά για το σχέδιο δασών για το οποίο ζητούσα έγγραφα και είχα ενημερώσει. Με βάση το σχέδιο δασών και τον εισαγγελέα κύριο Αγοραίο δεν υπήρχε κανένα κόλλημα να ζητήσω εγώ έγγραφα από το σχέδιο δασών. Εκεί άρχισα να απαξιώνουν το ρόλο του εισαγγελέα λέγοντας ότι ο κ. Ζαγοραίος θα προαχθεί και θα έρθει άλλος και σιγά μην ασχοληθεί με την υπόθεση».

«Μου είπε να μη γράψω για τη Δούρου και δημάρχους»

Από την κατάθεση 6/3/2020

«Μάλιστα μου είπε να μη γράψω ότι προκύπτουν ευθύνες για ανώτερους, ότι γι’ αυτό με κάλεσε εκεί, ισχυριζόμενος ότι υπουργός του είπε να μην γράψω για ευθύνες ανώτερων, για ευθύνες δημάρχων, της κυρίας Δούρου, του καθενός ή κάποιας υπηρεσίας ή του Δασαρχείου. Όσον αφορά στην υπουργό, πιθανότατα μιλάει για την αρμόδια τότε υπουργό προστασίας του πολίτη, ως πολιτικός προϊστάμενος του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος διότι μόνο από την αρμόδια υπουργό δέχεται υπηρεσιακές εντολές σχετικές με το σώμα. Από τις απειλές αυτές είχε φανεί ξεκάθαρα, μέσα από την εξουσία που του δίνει ο θεσμός του και ο βαθμός του, να με εξαναγκάσεις να λιώσω τα αποδεικτικά στοιχεία που έχω συλλέξει, και μάλιστα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο, εμπλέκοντας ακόμη και την ίδια την υπουργό πιθανότητα την αρμόδια υπουργό, εμπλέκοντας ξανά την τότε κυβέρνηση σε έκνομες πράξεις ώστε να μην αποδώσω ευθύνες πουθενά σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες απειλές του».

Η «μοιρασιά» των αποζημιώσεων

«Μετά άρχισε να μου λέει με μία κυνικότητα πόσο θα στοιχίσει φωτιά στην Κινέττα και πόσο στο Μάτι. Μάλιστα μου έδωσε μέχρι και νούμερα και μου είπε ότι αποζημιώσεις δικαστικά για την Κινέττα θα φτάσουν τα 500 εκατομμύρια και για το Μάτι 1 δισεκατομμύριο και ότι από αυτά κάποιοι θα μοιραστούν τα 200 εκατομμύρια. Από τις συνομιλίες που είχα με το Ματθαιοπούλο κατάλαβα ότι είχα απέναντί μου έναν αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος που μετράει τους νεκρούς με χρήματα που θα μοιραστούν και που καθόλη τη διάρκεια της ψυχοφθόρας συνάντησής μας δεν αναφέρθηκε ποτέ στην προάσπιση του δικαίου της αλήθειας και της απόδοσης δικαιοσύνης.»

φωτιάΜάτιαποζημειώσειςκαταθέσειςεισαγγελέας