Ελλάδα|23.07.2020 19:21

Φωτιά: Πύρινα μέτωπα σε Κορινθία και Μεσσηνία - Σε συναγερμό η Πυροσβεστική

Newsroom

Σε εξέλιξη είναι δύο μεγάλες φωτιές που έχουν ξεσπάσει από το μεσημέρι της Τρίτης σε δασική έκταση στην περιοχή Κεχριές στην Κορινθία και στο Πεταλίδι Μεσσηνίας. Η Πυροσβεστική είναι σε συναγερμό, καθώς και στα δύο σημεία επιχειρούν πολλές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Μάλιστα, έχει δοθεί η εντολή σε πυροσβέστες που είναι εκτός Υπηρεσίας (με ρεπό) να μην απομακρυνθούν γιατί μπορεί να χρειαστεί να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης. 

Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη είναι μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Κεχριές Κορινθίας. Τρεις οικισμοί και μία κατασκήνωση, που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς στις Κεχριές Κορινθίας, έχουν εκκενωθεί, ενώ όπως δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, το μεσημέρι της Τετάρτης δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και το χωριό Αθίκια. Παράλληλα, ο κ. Νανόπουλος έκανε λόγο για ζημιές σε κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν καεί ολοσχερώς κάποια σπίτια.«Χειρεοτερεύει η φωτιά. Εχει αλλάξει και ο άνεμος γι' αυτό θα εκκενώσουμε και τα Αθίκια. Οι εστίες είναι πολλές».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι κάτοικοι των οικισμών Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι και Δήμες έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία, αλλά και δικά τους μέσα σε ασφαλές μέρος κοντά σε παραλιακή περιοχή. Επίσης, σε ασφαλές μέρος έχουν μεταφερθεί και τα παιδιά που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση που λειτουργεί στην περιοχή.

Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ακόμη ότι η φωτιά δεν απείλησε την κατασκήνωση, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από σπίτια που βρίσκονται κοντά στο πύρινο μέτωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες σε ορισμένα σημεία - στους οικισμούς πάνω από τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης - είναι μόλις 100 μέτρα από τα σπίτια. Στο σημείο, μάλιστα, έχουν μεταβεί τόσο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Δένδιας. 

Σύμφωνα με το korinthostv, η φωτιά κατακαίει κοντά στο στρατόπεδο , όπου βρίσκονται αποθήκες πυρομαχικών του Στρατού, ενώ στο μέτωπο σπεύδει και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης για να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο κλαδάρχης επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Υποστράτηγος, Γεώργιος Πουρνάρας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο σημείο αρχικά εστάλησαν ισχυρές Πυροσβεστικές Δυνάμεις και συγκεκριμένα 37 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Παράλληλα συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Ομως, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με το πέρας της ώρας, ενισχύθηκαν και τώρα επιχειρούν 77 πυροσβέστες με 26 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρο, πέντε ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. 

T

Φωτιά και στο Πεταλίδι Μεσσηνίας

Σε εξέλιξη είναι και φωτιά και στο Πεταλίδι Μεσσηνίας με τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να είχει ζητήσει την προληπτική εκκένωση του οικισμού Μαθία. Πρόκειται για οικισμό 128 κατοίκων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 37 πυροσβέστες με 13 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. 

T
(copyright: messinialive.gr)

Μεγάλη φωτιά τώρα και στο Ρέθυμνο

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στο Ρέθυμνο. Η φωτιά καίει σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Φοίνικα Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Αμέσως κινητοποιήθηκαν 36 πυροσβέστες, 13 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 1 ελικόπτερο.

Επιπλέον, συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ.

T

SOS επικινδυνότητας από την Πολιτική Προστασία

Πολύ υψηλός προβλεπόταν από την Τρίτη, 21 Ιουλίου, για σήμερα Τετάρτη, 22 Ιουλίου, ο κίνδυνος φωτιάς σε πέντε περιφέρειες της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε κατηγορία κινδύνου τέσσερα είναι οι εξής πέντε περιφέρειες:

  • Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Στερεάς Ελλάδας (περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας)
  • Πελοποννήσου (περιφερειακές ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας)
  • Βορείου Αιγαίου (περιφερειακές ενότητες Σάμου, Ικαρίας, Χίου και Λέσβου)
  • Κρήτης

Για τις συγκεκριμένες περιοχές τέθηκε από το πρωί σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας της Πυροσβεστικής, ενώ θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή και το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.

T

φωτιάπυροσβεστικήΚορινθίαΚεχριέςΜεσσηνία