Ελλάδα|24.07.2020 22:33

Αγία Σοφία: Ο Ακάθιστος Ύμνος ήχησε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Newsroom

Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα την Πέμπτη 24/7 ως μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ως απάντηση στη μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε μουσουλμανικό τέμενος. Στη Μητρόπολη Αθηνών την Ακολουθία τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους. 

Η υβριδική τηλεόραση του OPEN μετέδωσε ολόκληρη τη Λειτουργία από τις 20:00, απευθείας από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών.

Ηχηρή παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου

“Σήμερα είναι μαζί μας όλος ο πολιτισμένος κόσμος”, τόνισε μετά το πέρας της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, για να συνεχίσει: “Υπάρχουν πολλοί βέβαια που δεν ακούνε, δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν. Εμείς αγωνιζόμαστε γι’ αυτό τον πολιτισμό. Απόψε προσευχηθήκαμε και το αίτημά μας είναι αληθινό και συνεχές, να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής μας. Αυτό που σημειώνεται σήμερα, δηλαδή η προσβολή του πολιτισμού και η άρνηση της ανθρωπιάς, είναι τα προβλήματα. Να ευχηθούμε η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια”.

Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος, κάλεσε τους πιστούς να παρευρεθούν στην Ακολουθία αναφέροντας τα εξής: «Την 24η Ιουλίου, ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία,  τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, θα προστώ της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου, στον Καθεδρικό Ι.Ν. των Αθηνών και σας καλώ όλους και όλες να ψάλλουμε μαζί το ‘’τη Υπερμάχω’’ υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας».

Θεσσαλονίκη: Πορεία διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Τον Ακάθιστο Ύμνο έψαλλαν πιστοί, μετά την ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Στην ακολουθία παρέστη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος, ενώ την παρακολούθησαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κληρικοί και απλοί πολίτες.

Έξω από τον Ιερό Ναό είχαν συγκεντρωθεί μέλη θρησκευτικών σωματείων και άλλων οργανώσεων, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μετατροπή, μετά από 86 χρόνια, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της διατήρησης του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας κ.ά, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Τουρκικό Προξενείο επί της οδού Αγίου Δημητρίου, όπου αστυνομικές δυνάμεις έστησαν φραγμό και ανέκοψαν την πορεία τους. Αφού έμειναν στο σημείο, συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα, επέστρεψαν στο σημείο της αφετηρίας και διαλύθηκαν.

Στη Θεσσαλονίκη οι πιστοί μαζεύτηκαν από νωρίς στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας αφού είχε προηγηθεί κάλσεμα του Μητροπολίτη Άνθιμου για να παραστούν στον Εσπερινό και στη συνέχεια στην Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι μητροπολίτες πήραν την απόφαση οι καμπάνες των ενοριών τους να χτυπούν πένθιμα καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να δείξουν με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκεια των πιστών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το μήνυμά του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό Τέμενος έστειλε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωσή του με αφορμή την 46η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας: «Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας. Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά.  Και έτσι θα μείνει για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μητρόπολη ΑθηνώνΑκάθιστος ΎμνοςΙερώνυμοςΑγία Σοφία