Ελλάδα|25.07.2020 20:52

Μόνο στο «Εθνος της Κυριακής»: Κατάθεση «φωτιά» για την τραγωδία στο Μάτι

Newsroom

Φουντώνουν οι αποκαλύψεις για τη συγκάλυψη ευθυνών στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των καταθέσεων του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει κατάθεση-«βόμβα» αξιωματικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον ανακριτή. Ο αντιπύραρχος καταγγέλλει τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων για απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων, τα οποία, σύμφωνα µε τον ίδιο, διαβιβάστηκαν «μαγειρεμένα» στον αρμόδιο εισαγγελέα.

«Στις 4 Αυγούστου 2018 ενημέρωσα τηλεφωνικά τον τότε διοικητή ΕΣΚΕ ότι τα στοιχεία του engage που υπέγραψε και απέστειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ήταν ψευδή. Μου υποσχέθηκε ότι θα το διορθώσει. Αυτό όμως δεν το έπραξε και από τη στιγµή εκείνη πλέον η πράξη του για τη µη διόρθωση του engage ήταν προδήλως δόλια», περιλαμβάνεται στην κατάθεση.

Όπως καταγγέλλει ο αντιπύραρχος, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», το σύστημα που καταγράφει τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, είχε ετεροχρονιστεί κατά 55 λεπτά, ενώ πουθενά δεν αναφερόταν  ότι στην πυρκαγιά στο Νταού, επιχείρησαν δύο πύραρχοι ανώτεροί του.

Ο Αντώνης Φούσας, δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, δηλώνει: «Φαίνεται πολύ καθαρά η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών όσων είχαν την αρμοδιότητα. Αυτές οι συμπεριφορές σαφέστατα είναι κολάσιμες πράξεις, ποινικά εννοώ και ασφαλώς θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Οι συγγενείς θυμάτων με όσα βλέπουν και ακούν, αισθάνονται και θλίψη και πικρία και αγανάκτηση».

Στις ερωτήσεις του ανακριτή για τις ευθύνες σε σχέση µε τη µη εκκένωση των περιοχών που κάηκαν, ο μάρτυρας φέρεται να απαντά ότι η ηγεσία βρισκόταν στο ΕΣΚΕ και μπορούσε να προτείνει εκκένωση στον Βουτζά και στο Μάτι, από τη στιγμή που είχαν ενημέρωση για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς από τις 16.45.

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», ο ανακριτής έχει βάλει στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας που διενεργεί τις κινήσεις και τις θέσεις που είχαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.  Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα στίγματα από τα GPS των υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν, µε τον ανακριτή να προσπαθεί να αξιοποιήσει παράλληλα τις καταγραφές των επικοινωνιών αλλά και τις καταθέσεις.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο «Εθνος» που κυκλοφορεί την Κυριακή 26/7 και δείτε το θέμα όπως μεταδόθηκε από το Open

ΕΘΝΟΣ της ΚυριακήςΜάτι