Ελλάδα|28.07.2020 14:27

Μάτι: Καταθέσεις «φωτιά» νυν και πρώην ΓΕΕΘΑ στα χέρια του ανακριτή

Σοφία Σπίγγου

Ανάμεσα στα νέα στοιχεία που βρίσκονται στα χέρια του ανακριτή Αθανασίου Μαρνέρη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, βρίσκονται και καταθέσεις πρώην και νυν αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που φαίνεται πως συνηγορούν -κατά την κρίση του ανακριτή- στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου.

Οι καταθέσεις έβαλαν ένα ακόμη λιθαράκι στην ανακριτικό αίτημα, αυτές που έδωσαν πριν λίγες ημέρες ο πρώην και νυν αρχηγοί ΓΕΕθΑ κ.κ.Ευάγγελος Αποστολάκης και Κωνσταντίνος Φλώρος, που κλήθηκαν και εξετάστηκαν ως μάρτυρες μετά τις αποκαλύψεις του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί κατέθεσαν ότι δεν τους ζητήθηκε την κρίσιμη ώρα να στείλουν εναέρια μέσα από το ΕΣΚΕ, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Μάλιστα, φέρονται να συμπλήρωσαν ότι με δική τους πρωτοβουλία έστειλαν τα σωστικά μέσα, τα οποία έφτασαν στη θαλάσσια περιοχή για να περισυλλέξουν τον κόσμο που βρισκόταν ήδη στη θάλασσα με μεγάλη καθυστέρηση.

Επιπλέον, φαίνεται πως υπάρχει έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία από το 4ο Τάγμα στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας, σύμφωνα με το οποίο, υπήρχαν διαθέσιμα την μέρα της φονικής πυρκαγιάς 5 ελικόπτερα τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως για την κατάσβεση της φωτιάς που αρχικά έκαιγε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Νταού Πεντέλης.

Τέλος, στη διάθεση του ανακριτή μετά από έρευνες των τελευταίων ημερών υπάρχουν συνομιλίες από τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος,ενώ στα χέρια του έχει και άλλα στοιχεία από τις συνολικά 8 εφόδους που έχει ήδη πραγματοποιήσει.

Πλέον αναμένεται η εισαγγελική κρίση σχετικά με το εάν θα γίνει δεκτό το αίτημα για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολίτικής Προστασίας, ενώ δεν αποκαλείται στο στόχαστρο να  βρεθούν και άλλα πρόσωπα.

Σημειώνεται, ότι αύριο έχει κληθεί σε απολογία ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας Γ.Μπουρνούς.

Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV 

ΜάτιανακριτήςΔημήτρης Λιότσιοςφωτιά