Ελλάδα|21.12.2018 14:42

Ηγουμενίτσα: Το Δικαστικό Μέγαρο λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια… παράνομα!

Τίμος Φακαλής

Στα γρανάζια της Θέμιδας έμπλεξε το ίδιο το Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας το οποίο αν και λειτουργεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια  δεν έχει παραληφθεί από το ελληνικό δημόσιο λόγω κακοτεχνιών που εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ελληνικό δημόσιο και εργολάβος εταιρία η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του νέου κτιρίου βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε δικαστική διαμάχη. Από τη μία πλευρά το ελληνικό δημόσιο ζητά  από την εργολάβο εταιρία να διορθώσει τις  κακοτεχνίες που εντόπισε κατά τον έλεγχο στο νέο Δικαστικό Μέγαρο και από την άλλη η εργολάβος εταιρία ζητά από το Δημόσιο να της επιστραφεί η εγγυητική καλής εκτέλεσης του έργου η οποία αγγίζει περίπου τα 200.000 ευρώ, εκτιμώντας ότι το κτίριο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.

Στο μεταξύ, σήμα κινδύνου για την ασφάλεια του κτιρίου-το οποίο εγκαινιάστηκε το 2003-έχει εκπέμψει εδώ και έξι μήνες η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας «καθιστώντας το ανασφαλές και επικίνδυνο για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία των εργαζομένων, των δικηγόρων και των πολιτών».

Τα προβλήματα γίνονται ολοένα και πιο έντονα εμφανή, λόγω της κατάρρευσης ολόκληρων τμημάτων ή των νερών της βροχής που διαρρέουν σε γραφεία και αίθουσες. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι εδώ και έξι μήνες έχουν δοθεί υποσχέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, δεν έχει γίνει κάτι, με αποτέλεσμα τη νέα παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου.

«Το κτίριο δεν έχει στατικά προβλήματα. Υπάρχουν όμως πολλές κακοτεχνίες στο κτίριο με πιο σημαντικό το πρόβλημα της υγρομόνωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και διαθέτει πολεοδομική άδεια δεν έχει παραληφθεί από το ελληνικό δημόσιο» είπε στο ethnos.gr o πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας Νίκος Μπέζας.

Η εξάμηνη προθεσμία που χορηγήθηκε από το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Ηγουμενίτσας στους αρμόδιους για την επισκευή του εξέπνευσε την Παρασκευή (21/12) και η Πολεοδομία σε σχετική ενημέρωση προς το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας , απέφυγε να χορηγήσει πραγματογνωμοσύνη απόλυτης ακαταλληλότητας του κτιρίου.

Ο κίνδυνος σφράγισης του Δικαστικού Μεγάρου Ηγουμενίτσας από την αστυνομία λειτούργησε ως μέτρο πίεσης κινητοποιώντας τις αρχές. Συνεργεία προχωρούν από το μεσημέρι της Παρασκευής (21/12) στις απαραίτητες ανακατασκευές προκειμένου να μην μπει λουκέτο στο κτίριο.

Το θέμα είχε θέσει με ερώτηση στην Βουλή τον Μάιο του 2017 και ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, ζητώντας την ταχύτερη δυνατή έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΗγουμενίτσαΘεσπρωτίαδικαστήριο