Ελλάδα|21.12.2018 14:35

Χειμάρρα: Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο εναντίον του νομοθετήματος Ράμα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Παμψηφεί τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας, ακόμα και οι σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015 με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα, τάχθηκαν κατά του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση της Αλβανίας για την τουριστική ανάπτυξη της παραθαλάσσιας ζώνης, με το οποίο υφαρπάζονται, έναντι μόλις ενός ευρώ, εκτάσεις – «φιλέτα» Ελλήνων ομογενών.

Το θέμα έφερε προς ψήφιση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας και μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Φώτης Καραβέλας και μέσα σε μόλις ένα τέταρτο λήφθηκε ομόφωνα η απόφαση εναντίωσης στο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης του Έντι Ράμα.

Ο δήμαρχος Χειμάρρας, Γιώργος Γκόρος, στέλεχος και αυτός του κόμματος Ράμα, τάχθηκε σιωπηλά υπέρ της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Άλλωστε, τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αποτελούν θύματα του σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης, αφού δεν υπάρχει άτομο που να μη χάνει έστω και μικρή έκταση γης.

«Η ομόφωνη απόφαση κατά του νομοθετήματος Ράμα αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη. Πρόκειται για μία πολιτική ‘’επανάσταση’’ εναντίον της τεράστιας αδικίας σε βάρος των Χειμαρριωτών. Τα ίδια τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος τάχθηκαν εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον πολιτικό πολιτισμό της Αλβανίας. Ο κόσμος κατάλαβε, τι πάει να γίνει», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Φρέντυ – Διονύσης Μπελέρης.

Συγκέντρωση Χειμαρριωτών

Έξω από το δημαρχείο Χειμάρρας και παρά τη δυνατή βροχή, συγκεντρώθηκαν πολλοί Χειμαρριώτες, πριν ακόμα ξεκινήσει η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Κρατώντας πανό και με απολύτως ειρηνικό τρόπο, ζητούσαν από τους δημοτικούς συμβούλους να τους υποστηρίξουν στον αγώνα τους, ώστε να μην προχωρήσει το σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιών τους.

Στο εξής οι Χειμαρριώτες θα ξεκινήσουν ένα δύσκολο δικαστικό αγώνα, με την κατάθεση ομαδοποιημένων αγωγών, για την άρση του νομοθετήματος, αρχής γενομένης από το Εφετείο των Τιράνων.

Ελπίδες δικαίωσής τους δημιουργούνται και από το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στη γειτονική χώρα για την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, αφού κατηγορείται για διάφορα σκάνδαλα, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη και με καθημερινές δυναμικές κινητοποιήσεις φοιτητών.

Έλληνες ομογενείςΧειμάρραΑλβανίαΈντι Ράμα