Ελλάδα|31.07.2020 11:29

Κορονοϊός: Οι νέοι βαρέθηκαν να τηρούν τα μέτρα και πλήττονται περισσότερο από ποτέ

Newsroom

Όλο και πιο έντονο γίνεται το φαινόμενο τα κρούσματα κορονοϊού να εντοπίζονται σε μεσαίες ηλικίες αλλά και νεαρούς ενήλικες, αλλά και παιδιά. Παρότι αρχικά ο κορονοϊός έπληττε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως από 70 ετών και άνωφαίνεται ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Ενδεικτικό είναι ότι πλέον η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 47 έτη, με τους ειδικούς να καταγράφουν περιστατικά σε 40αρηδες που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι το θέμα έχει απασχολήσει δεόντως τους επιστήμονες της επιτροπής. Γι' αυτό, άλλωστε, και συνέστησαν εκ νέου την αυστηροποίηση των μέτρων με τη χρήση μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους.

Καμπανάκι Συρογιαννόπουλου

Ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παιδιατρικής, Γιώργος Συρογιαννόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Ωρα Ελλάδος του Open TV τόνισε με τη σειρά του την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και στις νεαρότερες ηλικίες. «Αύξηση παρατηρείται σε 20ρηδες, 30ρηδες οποίοι νοσούν αν και οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, δεν χρειάζονται βέβαια μακρά νοσηλεία. Υπάρχει διασπορά στις μεσαίες ηλικίες».

Για τα αίτια της συγκεκριμένης αύξησης ο κύριος Συρογιαννόπουλος απάντησε: «Υπάρχει θέμα κόπωσης στο να τηρούνται μέτρα προστασίας και αποστάσεις. Τώρα το περιβάλλον είναι διαφορετικό, ενώ έχουμε και την άφιξη των τουριστών».

Για το άνοιγμα των σχολείων είπε: «Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες αλλά και τους Αυγούστου θα είναι καθοριστικό για το σχολικό έτος. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε με τα καινούργια δεδομένα. Χρειαζόμαστε τα στοιχεία του Αυγούστου για τις όποιες αποφάσεις». Τέλος αισιόδοξος ήταν για τα βαριά περιστατικά: «Τα νούμερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν είναι αυτά των αρχικών μηνών και αυτό είναι θετικό».

Τα αίτια

Ως αιτία των νεαρότερων πλέον περιστατικών, οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές θεωρούν τη χαλάρωση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Μία χαλάρωση που αυξάνει κατακόρυφα τα κρούσματα και στις μεγάλες πόλεις όπως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό και τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν κατακόρυφα οι έλεγχοι σε νυχτερινά κέντρα και beach bar, ώστε να διαπιστωθεί εάν τηρούνται – έστω στο ελάχιστο- τα μέτρα. Διαφορετικά μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε νέες απαγορεύσεις.

Πάντως, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν τονίσει αλλεπάλληλες φορές ότι αν χρειασθεί θα ληφθούν νέα μέτρα και θα επιβληθούν και νέες απαγορεύσεις. Όλα θα εξαρτηθούν από τις παρατηρήσεις της ειδικής επιτροπής, η οποία καταγράφει καθημερινά τόσο τους επιδημιολογικούς δείκτες όσο και τις συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

κρούσματαΚορονοϊόςλοιμωξιολόγοιμέτραμάσκα