Ελλάδα|09.08.2020 19:43

Εύβοια - Πολιτικά: Οι φωτιές του 2019, η «Θάλεια» και η «κακιά στιγμή» της τραγωδίας

Newsroom

Η γη έγινε θάλασσα και η θάλασσα, γη... Οι εικόνες που αποτυπώθηκαν στις μνήμες των ανθρώπων που έζησαν την πρωτοφανή αυτή τραγωδία στην Εύβοια και κυρίως στα Πολιτικά, που θρηνούν πέντε νεκρούς, στα Ψαχνά και στο Λευκαντί θα τους στοιχειώνουν για όσο ζουν. Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, οι ζημιές σε περιουσίες, καλλιέργειες και... ψυχές είναι ανυπολόγιστες.

Τα ορμητικά νερά των χειμάρρων που δημιουργήθηκαν από τα ρέματα, αλλά και από την υπερχείλιση του Λήλαντα Ποταμού, παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους και έβαψαν καφέ τη θάλασσα. Τα βίντεο, οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες των διασωθέντων, συγκλονίζουν. Οι κάτοικοι και οι παραθεριστές των περιοχών, είχαν την ατυχία να τους πιάσει η νεροποντή κυριολεκτικά στον ύπνο. Αν η πλημμύρες είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως τώρα να μιλούσαμε μόνο για ανυπολόγιστες οικονομικές και οικολογικές ζημιές.

Ωστόσο, η χώρα θρηνεί τρεις χαμένες ψυχές κι εκατοντάδες «στιγματισμένες» από την τραγωδία που βίωσε η χώρα το ξημέρωμα της 9ης Αυγούστου.

Η πύρινη κόλαση έναν χρόνο πριν

Αρρηκτα συνδεδεμένες με την καταστροφή, είναι και οι πυρκαγιές των περασμένων ετών και δη στην Μακρυμμάλη, το Κοντοδεσπότι και τα γύρω χωριά, με την καμμένη γη να μην μπορεί να δημιουργήσει κανένα ανάχωμα στη μανιασμένη φύση, που εκδικήθηκε με τον χειρότερο και πιο αδυσώπητο τρόπο.

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 13 Αυγούστου του 2019 ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πύρινος εφιάλτης που έκαιγε για δύο μέρες το παρθένο δάσος του όρους Δίρφυς, που είναι και περιοχή Natura. To δάσος που κάηκε στη Δίρφη κι επρόκειτο για ένα από τα 19 αισθητικά δάση που έχουμε στη χώρα μας άφησε πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές και παραλίγο να φτάσει μέχρι την παραλία των Πολιτικών.

Τα Πολιτικά κάηκαν και τον Ιούνιο του 2018, αλλά και στις 22 του περασμένου Ιούνη, δηλαδή πριν από ακριβώς ενάμιση μήνα και συγκεκριμένα στο Μονοπάτι της Ηρώς στον Άγιο Παντελεήμονα.

Η φωτιά του 2019 σε Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό έφτασε σχεδόν μέχρι την παραλία των Πολιτικών


Φτάσαμε λοιπόν, στην 9η του Αυγούστου, με τους ουρανούς να ανοίγουν, το δάσος να μην μπορεί να συγκρατήσει τέτοιο όγκο νερού και τα αποτελέσματα να μας ρίχνουν άλλη μια γροθιά στο στομάχι σε μια περίοδο που η χώρα... βάλλεται πανταχόθεν.

Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο twitter δεν χρίζουν περιγραφής...

T
T
T
T

ΨαχνάπλημμύρεςΠολιτικάνεκροίΜακρυμάλληΕύβοιαΚοντοδεσπότιΛήλας