Ελλάδα|10.08.2020 22:31

Μια Σαλονικιά δίνει... ελληνικό χρώμα σε όλον τον κόσμο

Newsroom

Μια νεαρή Θεσσαλονικιά, βρίσκεται σταθερά τα δύο τελευταία χρόνια στον κατάλογο των πιο σημαντικών και επιδραστικών εικονογράφων του κόσμου. Η Αθηνά Παππά συμπεριλήφθηκε και το 2018 και το 2019 στα ετήσια τεύχη του  Pictoria Vol.2, και Vol.3, στην κατηγορία the best contemporary illustrators worldwide”, μια έκδοση που κυκλοφορεί από την Αυστραλία για όλο τον κόσμο.Τα έργα της, πίνακες ζωγραφικές, φουλάρια και λογότυπα για γνωστές εταιρίες της έχουν χαρίσει πολλά βραβεία, όπως το Design Award που κέρδισε πέρσι στο Μιλάνο για το λογότυπο, το οποίο σχεδίασε για την αλυσίδα εστιατορίων Estrella

Η Αθηνά Παππά αγαπά τις γάτες και η αγαπημένη της τετράποδη Κιάνα επιβλέπει όλα τα δημιουργικά της έργα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Visual Communication με ειδίκευση στην εικονογράφηση στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. «Η αρχιτεκτονική με βοήθησε στο να έχω αντίληψη της δομής. Είναι μια σπουδαία επιστήμη που μου έδωσε σφαιρική γνώση της δομής και των πραγμάτων. Αλλά η ζωγραφική και η εικονογράφηση είναι αυτό που θέλω πραγματικά να κάνω», ανέφερε στο ethnos.gr η νεαρή καλλιτέχνιδα. Στους πίνακές της εκθειάζει την γυναίκα, τη θηλυκή ταυτότητα, την ποπ κουλτούρα, τον φεμινισμό, τον ελληνικό πολιτισμό, τη φύση και τη μαγεία. Τις ίδιες εικόνες περνά και μέσα από τα μεταξωτά φουλάρια, αλλά και τα λογότυπα που σχεδιάζει. Η ίδια έχει ονομάσει τη δουλειά της ως…κίνημα Dream Pop.

Σταθερή αναφορά της πάντα οι γάτες, άλλωστε και η σελίδα της έχει τίτλο «felix felis», την λατινική έκφραση που σημαίνει «τυχερή γάτα». Αγαπά όλες τις γάτες και αυτό φαίνεται στις δουλειές της, ενώ έχει μελετήσει και την ιαπωνική κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, με τις χαρακτηριστικές γάτες «μανέκι νέκο». Το ταξίδι της στο Τόκιο ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα ήθελε να ξαναζήσει. «Στα έργα ζωγραφικής χρησιμοποιώ παραδοσιακά υλικά, αλλά και digital μέσα, γραφίδα και κολάζ ή ακρυλικό και κολάζ και είναι επηρεασμένα αρκετά από το φεμινιστικό κίνημα», μας λέει αρνούμενη πάντως ότι η τέχνη της είναι πολιτική και στρατευμένη. «Όταν εκφέρεις δημόσιο λόγο, έχεις μια ευθύνη, αλλά το έργο μου δεν είναι αμιγώς πολιτικό. Θέλω αυτός που το βλέπει ή το αγοράζει για να το έχει στο σπίτι του, να αντιλαμβάνεται την πολιτική μου θέση, αλλά όχι να την φωνάζει ο πίνακας», εξηγεί, προσθέτοντας ότι συντάσσεται με τον φεμινισμό, εμπνέεται από φιλοσοφικές θεωρίες και ερμηνείες, καθώς και από προεκτάσεις του συμβολισμού, αλλά η δουλειά της δεν βρίσκεται ξεκάθαρα σε…αγωνιστική ετοιμότητα, παρά έχει ιδεολογικές αναφορές για τον υποψιασμένο αποδέκτη.

Έργα της Αθηνάς Παππά βρίσκονται σε εναλλακτικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, όπως σε wine bar, αλλά και αλλού, ενώ η πανδημία του κορονοϊού ακύρωσε μία μεγάλη ατομική έκθεση που είχε προγραμματίσει στην Αθήνα και δεν είναι σίγουρο αν θα γίνει η επόμενη που ετοίμαζε για τη Θεσσαλονίκη, το φθινόπωρο. Ήδη πάντως έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., σε ομαδικές εκθέσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ως εικονογράφος έχει σχεδιάσει από μεταξωτά φουλάρια, μέχρι ετικέτες κρασιών, εξώφυλλα δίσκων και αφίσες. «Το κλείσιμο στο σπίτι, λόγω κορονοϊού, ήταν μια ευκαιρία για δημιουργική απασχόληση. Διάβασα πολύ, άκουσα μουσική, μελέτησα τα έργα μου και εμπνεύστηκα άλλα, πειραματίστηκα με υλικά και σχέδια, γενικά μου δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσω όσα είχα αφήσει λίγο πίσω», μας λέει.

Η Αθηνά Παππά κάνει μικρά και συγκροτημένα βήματα και κερδίζει τον τελευταίο χρόνο μια καλή θέση στην αγορά της Θεσσαλονίκης. «Τα πράγματα στον πολιτισμό θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα στην πόλη. Υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις σε όλο το εύρος του πολιτισμού, νέα παιδιά που καταφέρνουν πολλά, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη από τους φορείς και τις τοπικές αρχές», αναφέρει. Όταν δεν ζωγραφίζει ή δεν εικονογραφεί, δοκιμάζει τις δυνάμεις της στο comic. Αν και δεν της αρέσει να συνθέτει ιστορίες κόμικ, η Αθηνά Παππά κάνει ελεύθερα σχέδια. Το τελευταίο της ενδιαφέρον είναι το…μακιγιάζ και ήδη πειραματίζεται στο να σχεδιάσει μια παλέτα για είδη μακιγιάζ. Γενικά πάντως δεν εφησυχάζει και κινείται μεταξύ του ατελιέ ζωγραφικής που έχει στην οδό Βενιζέλου και του σχεδιαστηρίου που έχει στο σπίτι της στην πλατεία Ναυαρίνου. Πνεύμα ανήσυχο και κορίτσι πολυτάλαντο η Αθηνά Παππά αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στην ζωγραφική και στην εικονογράφηση, χωρίς να αποκλείει στο μέλλον να ασχοληθεί και με άλλα είδη. Η τέχνη θα είναι πάντα παρούσα στη ζωή της, καθώς για εκείνη είναι «ένας τρόπος για να αφήσουμε ίχνη για τους επόμενους».

έκθεσηΑθηνά Παππάillustratorζωγράφος