Ελλάδα|22.12.2018 13:53

Πώς έφτασε η γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Newsroom

Αντικατέστησε τη χήνα και την πάπια, που αποτελούσαν αγαπηµένες γαστριµαργικές επιλογές των Ισπανών, των Γάλλων και των Αγγλων για την ηµέρα των Χριστουγέννων. Η γαλοπούλα έλκει την καταγωγή της από την αµερικανική ήπειρο και οι πρώτοι Ευρωπαίοι που την αντίκρισαν ήταν οι Ισπανοί κατακτητές το 1500, οι οποίοι την ονόµασαν… πουλί των Ινδών, καθώς είχαν την ψευδαίσθηση ότι εκεί βρίσκονταν.

Η παραγωγή γαλοπούλας αφορά το 15% του κρέατος πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, µε τις περισσότερες εκτροφές να συγκεντρώνονται στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερµανία και την Πολωνία, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι κοντά στο 2% κατατάσσοντας τη χώρα µας στη 19η θέση. Τις µέρες των γιορτών µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ εισάγουν νωπές αλλά και κατεψυγµένες γαλοπούλες. Οι τιµές στα κρεοπωλεία και στα σούπερ µάρκετ φτάνουν µέχρι και τα 14 ευρώ το κιλό -για βιολογικές ελευθέρας βοσκής, που έχουν κάποιες µεγάλες πτηνοτροφικές µονάδες-, ενώ οι κατεψυγµένες έχουν 4-7€/κιλό. Με εισαγωγές φρέσκου ή κατεψυγµένου κρέατος τροφοδοτείται η αγορά για την παραγωγή αλλαντικών.

Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Γεωργίας, η παγκόσµια παραγωγή γαλοπούλας φτάνει στα 5,63 εκατοµµύρια τόνους, µε βασική χώρα παραγωγής τις ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Αργεντινή και το Μεξικό, που καλύπτουν πάνω από το 50% της διεθνούς αγοράς.

∆ύο πιστοποιηµένα σφαγεία

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο πιστοποιηµένα σφαγεία γαλοπούλας: αυτό της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής και ένα ακόµη της εταιρείας Νιτσιάκος. «Υστερα από 114 χρόνια “ζωής”, η Αµερικανική Γεωργική Σχολή παραµένει προσηλωµένη στη “σύντηξη” της θεωρίας και της πρακτικής σε όλα τα επίπεδα της γεωργικής και επιστηµονικής εκπαίδευσης, κάτι που έχει γίνει σήµα κατατεθέν του ιδρύµατος» κατέληξε ο κ. Βέργος.

γαλοπούλα