Ελλάδα|16.08.2020 22:05

Κάτοικος Καστελόριζου: Θέλουμε να έχουμε αγάπη με την Τουρκία

Newsroom

Η Κατερίνα Μαγιαφή, κρατάει τον εγγονό της στα χέρια της και έχοντας δέσει σφιχτά την ποδιά της μιλάει στο Open TV και τη δημοσιογράφο Γεωργία Λαγού για τον τόπο τής, το μικρό Καστελόριζο. Στο μαγαζί της οι οι λαοί κάθονται και τρώνε παρέα σε ένα τραπέζι. «Το φαγητό είναι η καλύτερη συνταγή... Ενώνει τους λαούς, από το στομάχι ξεκινάει ιστορία, η αγάπη» αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι βλέψεις που έχει ο Τούρκος προέδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνγια το νησί της, την πονούν. 

«Μας πονάει... Εμείς θέλουμε αγάπη στους λαούς. Mε τη γειτονική χώρα θέλουμε να έχουμε αγάπη μεταξύ μας και την έχουμε την αγάπη. Ο Ερντογάν θέλει το Καστελόριζο. Πώς όμως; Από εδώ πέρασαν πάρα πολλοί. Δεν το πήρε κανείς. Είναι σε ελληνικά χέρια» τονίζει. Αυτές τις ημέρες που η τουρκική προκλητικότητα είναι παρούσα, φέρνει στο νου της τα λόγια της κυράς της Ρω. «Τη θυμάμαι πάρα πολλές φορές και λέω "να ζούσες τώρα". Αυτή η γυναίκα είχε τεράστια δύναμη. Είχε δυνατή και βροντερή φωνή. Μου έλεγε "μη φοβάσαι τίποτα, προχώρα"», θυμάται η κυρία Μαγιαφή. 

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Τούρκοι πήγαν για να εκφοβίσουν την κυρά της Ρω. «Το βράδυ έρχονταν τούρκικες βάρκες και τις χτυπούσαν την πόρτα για να την φοβερίσουν. Τότε εκείνη φώναζε μέσα από το σπίτι μία αντρική φωνή. Μόλις οι Τούρκοι την άκουγαν το έβαζαν στα πόδια», επισημαίνει.

Έξω από το μαγαζί της κυρίας Κατερίνας κυματίζει η ελληνική σημαία. «Έχουμε χαρά όταν περνούν πάνω από το νησί τα αεροπλάνα μας. Όταν βλέπουμε από πίσω τους ελληνική σημαία χαιρόμαστε», σημειώνει. 

Οι ακρίτες μας δεν θέλουν τίποτα παραπάνω. Έχουν μάθει να ζουν με λίγα. «Το μόνο πράγμα που θέλουμε είναι να έχουμε έναν γιατρό γενικής ιατρικής. Τίποτε άλλο. Ζούμε στο βράχο μας που αγαπάμε. Γι αυτό τον βράχο δίνουμε τα πάντα», καταλήγει.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚαστελόριζο