Ελλάδα|18.08.2020 09:27

Κορονοϊός: Κανόνες για εργασία και σενάρια για σχολεία - Έρχονται νέα μέτρα

Newsroom

Με την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας να είναι δεδομένη -παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα (18/08) τα κρούσματα έπεσαν  για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μια βδομάδα τα κρούσματα κάτω από τα 200 σε ένα 24ωρο- η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει μία σειρά έκτακτων μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στη χώρα μας. 

Η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπως τα γραφεία και οι τάξεις των σχολείων, δείχνουν να είναι δεδομένα, όπως και τα τοπικά lock down «τύπου Πόρου» για περιοχές ακόμα και εντός Αττικής. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε θα γνωρίζουμε λεπτομέρειες που αφορούν και την τηλεργασία, αλλά και το πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία, που θα ανοίξουν πάντως στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε στο Open TV, o Στέλιος Πέτσας. Στη νέα τηλεδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη, 19 Αυγούστου, με τους λοιμωξιολόγους, θα συζητηθούν οι νέες παρεμβάσεις των Αρχών.

Ερχονται νέα μέτρα - Τι αλλάζει στο Δημόσιο

Ετσι λοιπόν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει μία σειρά έκτακτων μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στη χώρα μας.

Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από την τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με στελέχη της κυβέρνησης και λοιμωξιόλογους, καθώς ο ίδιος ανέφερε ότι είναι έτοιμος να αποφασίσει και μέτρα τοπικού lockdown αν χρειαστεί. Μάλιστα, ειδική αναφορά στην πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας μετά τα αυξανόμενα κρούσματα αναμένεται να κάνει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση του κοινού για τον κορονοϊό το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι σκέψεις για τα νέα μέτρα:

  • Αξιολόγηση μέτρων προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δουν αν αυτά έχουν αποδώσει
  • Αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους
  • Τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να συνεχίσουν με αυτό
  • Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές)
  • Τοπικά lockdown
  • Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κορονοϊού

Τη χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, καθώς και η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού, υποδεικνύει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με την ίδια εγκύκλιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, να μπορούν να εργάζονται έως τις 31 του μηνός με τηλεργασία ή back office, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς της ασθένειας του κορονοϊού (COVID-19).

Ειδικότερα για το ωράριο λειτουργίας, η εγκύλιος παρέχει τη δυνατότητα «κατά την κρίση των αρμοδίων διευθύνσεων προσωπικού και υπό τη στάθμιση των πραγματικών περιστατικών που αφορούν στη λειτουργία εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, να επανέλθουν σε ισχύ τα τρία ωράρια λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Στις 7 Σεπτεμβρίου και με όλα τα μέτρα προστασίας θα ανοίξουν τα σχολεία όπως διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open Τv. O κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως τα σχολεία θα ανοίξουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ εξήγησε πως θα πρέπει να επαναλειτουργήσει η εκπαίδευση έστω κι αν συνεχίζει να υπάρχει ο κορονοϊός στη χώρα μας.

«Θα έχουμε ξανά να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις. Να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας με τα οποία να δώσουμε την εικόνα στα παιδιά» είπε και συνέχισε: «...ότι αν τηρούμε τις αποστάσεις όσο μπορούμε, γιατί για τα παιδιά είναι πιο δύσκολο ακόμα να το καταλάβουνε, να πλένουμε τα χέρια μας και εκεί που θα πρέπει, εκτός σχολείου όπου είμαστε ή και εντός όπου χρειάζεται να φοράμε τη μάσκα». «Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η 7η Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολείων έχει «κλειδώσει».

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας – σε συνεργασία πάντα με τους λοιμωξιολόγους – επεξεργάζεται διάφορες εναλλακτικές λύσεις για το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων. Αν και ακόμη οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, το ένα σενάριο μιλά για εκ περιτροπής μαθήματα για όσες τάξεις έχουν πάνω από 15 μαθητές ενώ έχει αρχίσει να προτείνεται από μερίδα λοιμωξιολόγων η χρήση μάσκας για μαθητές άνω των 10 ετών ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της διασποράς του ιού στη σχολική κοινότητα σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός ή μαθητής νοσεί. Το δεύτερο σενάριο είναι να ξεκινήσουν όπως και τον Μάιο και τον Ιούνιο, με λιγότερα από 15 παιδιά στην τάξη και εκ περιτροπής.

ΚορονοϊόςσχολείοκρούσματαμάσκαΔημόσιομέτρα