Ελλάδα|23.12.2018 15:50

Σύσσωμη η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε την Λουκία Σαλτιέλ

Τίμος Φακαλής

Μια «Grande Dame» όχι μόνο της εβραϊκής κοινότητας αλλά ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, την Λουκία Σαλτιέλ σύζυγο του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και ξαδέρφη του Νικολά Σαρκοζί αποχαιρέτησε την Κυριακή (23/12) η συμπρωτεύουσα. 

Φίλοι και συγγενείς της οικογένειας από την Αμερική, την Ευρώπη και το Ισραήλ, επιχειρηματίες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, 23 Δεκεμβρίου, στα εβραϊκά νεκροταφεία στην Σταυρούπολη αποχαιρετώντας με μάτια βουρκωμένα τη δικιά τους Λουκία. 

Στη μνήμη της κυρίας Σαλτιέλ, η οποία έφυγε ξαφνικά από τη ζωή την Πέμπτη (20/12) σε ηλικία 70 ετών έστειλε στεφάνι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Μπουτάρης: «Η Λουκία Σαλτιέλ επιβεβαίωσε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» 

«Η Λουκία Σαλτιέλ ήταν μια κυρία, υπόδειγμα οικογενειακού αρχηγού», ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης τονίζοντας ότι ο χαμός της είναι μια τεράστια απώλεια πρώτα απ΄ όλα για τον σύζυγό της Δαυίδ, τα τρία της εγγόνια, την κόρη της αλλά και για ολόκληρη την Θεσσαλονίκη. «Γιατί η Λουκία ήταν μια Θεσσαλονικιά, Εβραία στο θρήσκευμα, η οποία επιβεβαίωσε μια πολύ σημαντική στιγμή για την πόλη, ότι η Θεσσαλονίκη ήταν Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Επιβεβαίωσε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν μητέρα του Ισραήλ. Εμείς είτε Εβραίοι στο θρήσκευμα είτε Χριστιανοί  αυτό θα το κρατάμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας και θα το αναδείξουμε όσο γίνεται περισσότερο» συμπλήρωσε ο Γιάννη Μπουτάρης μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης.  

Η Λουκία Σαλτιέλ ήταν πρόεδρος των επιτροπών δημοσίων σχέσεων και περίθαλψης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης  Όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε στο πλευρό των ηλικιωμένων επιζώντων του Ολοκαυτώματος, φροντίζοντάς τους ως δικούς της γονείς τόνισαν μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. 

Συγγενείς και φίλοι υπογράμμισαν το φιλανθρωπικό της έργο και τον δυναμισμό της. «Η Λουκία Σαλτιέλ δεν ήταν απλώς ο πυλώνας μιας πετυχημένης εβραϊκής οικογένειας που τιμούσε τις παραδόσεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ήταν για δεκαετίες δίπλα στην κοινότητα με δυναμισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων την Λουκία Σαλτιέλ στα εβραϊκά νεκροταφεία Σταυρούπολης αποχαιρέτησαν ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμμελος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γιάννης Μπουτάρης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νίκος Ταχιάος, Γιώργος Ορφανός και Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και αρκετοί εκπρόσωποι πρεσβειών και προξενείων. 

Ψηφίσματα για τον χαμό της εξέδωσαν όλες ο ισραηλιτικές κοινότητες της χώρας.

Σαλτιέλ