Ελλάδα|24.08.2020 11:18

Μαγιορκίνης: Βιώνουμε ήδη το δεύτερο κύμα - Στο τραπέζι η χρήση μάσκας παντού

Newsroom

Στα σταθερά αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως αυτά ισοδυναμούν με δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ισοδυναμεί με ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, ηπιότερο ωστόσο του πρώτου. «Βιώνουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού. Όμως, είναι πιο ήπιο από το πρώτο. Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τονίζοντας πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί θα επανεξεταστούν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. 

Στο «τραπέζι» η γενικευμένη χρήση μάσκας

Σχολιάζοντας τα μέτρα που είναι σε ισχύ και όσα ενδέχεται να ληφθούν στο άμεσο μέλλον και ειδικότερα αναφορικά με τη γενικευμένη χρήση μάσκας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους». 

Για το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των ημερών, εκείνο του ανοίγματος των σχολείων, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως αυτά θα ανοίξουν κατά 90% κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «αν θα παραταθεί η έναρξη για μία εβδομάδα, μπορεί να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει τη συρρίκνωση ή τη σταθεροποίηση της νόσου». 

«Θα μπορούσε το άνοιγμα των σχολείων να πάει μια εβδομάδα αργότερα ή να γίνει τμηματικό άνοιγμα, εάν έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων ή αυξημένη επιδημιολογική κινητικότητα. Όμως αυτά είναι plan Β και plan C. Κατά 90% τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚορονοϊόςκρούσματαμάσκαΓκίκας Μαγιορκίνης