Ελλάδα|28.08.2020 20:08

Εμποροϋπάλληλοι στο ethnos.gr: «Είμαστε απροστάτευτοι απέναντι στον κορονοϊό»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Απροστάτευτοι απέναντι στον κορονοϊό, όπως υποστηρίζουν με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών, δηλώνουν οι εμποροϋπάλληλοι του νομού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr ο εκπρόσωπός τους και πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Πέτρος Σημάδης, στις περισσότερες επιχειρήσεις δεν τηρούνται στην ουσία τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους αλλά και τους καταναλωτές να είναι πολύ μεγάλος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Δημάδη, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορονοϊού σε κάποιον εργαζόμενο, η ιχνηλάτηση στους συναδέλφους του είναι από... αστεία έως ανύπαρκτη, προληπτικά τεστ σε εργαζομένους δεν γίνονται πουθενά ενώ οι απολυμάνσεις στους χώρους των επιχειρήσεων γίνονται ουσιαστικά μόνο αν βρεθεί κάποιος θετικός στον κορονοϊό, αλλά και αυτές είναι περιορισμένες.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι σε αρκετές επιχειρήσεις γίνεται και απόκρυψη κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μη γνωρίζουν τίποτα κι έτσι να μην μπορούν να προφυλάξουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.

«Όλα αυτά γίνονται με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, προκειμένου να μη χάσουν έσοδα οι δεύτεροι. Γι' αυτό το λόγο δε γίνονται έλεγχοι και ιχνηλατήσεις, απολυμάνσεις τελούνται μόνο αν γίνει το... κακό και γενικώς δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα να αναφέρω πολυκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο εντοπίστηκε θετικός στον κορονοϊό συνάδελφος και η ιχνηλάτηση περιορίστηκε μόνο στον πολύ κοντινό του εργασιακό χώρο. Ουσιαστικά μόνο δύο άτομα τέθηκαν σε καραντίνα, η απολύμανση έγινε το βράδυ και η επιχείρηση δεν έκλεισε ούτε μία μέρα. Αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε όλοι οι εργαζόμενοι τους κοινόχρηστους χώρους και τις τουαλέτες και είμαστε όλη τη μέρα μαζί. Δυστυχώς, όλα γίνονται για ταμάτια του κόσμου και οι εργαζόμενοι είματε απροστάτευτοι», τονίζει ο κ. Σημάδης. 

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι δεν πρέπει να ανάγονται όλα στην ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου, αφού αυτή τελειώνει στη χρήση μάσκας και αντισηπτικού και τονίζει ότι οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

απολύμανσηεργαζόμενοιτεστΚορονοϊός