Ελλάδα|29.08.2020 21:19

Κορονοϊός: Αποκτά αντισώματα όποιος νοσήσει ήπια; - Τι έδειξε μελέτη του ΕΚΠΑ

Newsroom

Ερευνητές από το Public Health Clinical Centre της Σανγκάης στην Κίνα, διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ ήπιου κορονοϊού και της μετέπειτα ανάπτυξης αντισωμάτων. Τα ευρήματα της μελέτης συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Ντάνασης, Ευάγγελος Τέρπος (καθηγητής Αιματολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Στη μελέτη συμμετείχαν 175 ασθενείς με μέση ηλικία τα 50 έτη, οι οποίοι είχαν ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19 και θετική δοκιμασία PCR για τον ιό SARS-CoV-2. Οι ασθενείς νοσηλεύτηκαν τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020 για μια διάμεση περίοδο νοσηλείας 16 ημερών, ενώ η διάμεση διάρκεια της νόσου ήταν οι 22 ημέρες. Κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να αντιμετωπιστεί ο ιός από το ανθρώπινο σώμα, εμφάνισαν μεγάλη διακύμανση μεταξύ των ασθενών. Μάλιστα, σε 10 ασθενείς δεν ανιχνεύονταν, ενώ στο 30% των ασθενών ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον, σε 117 από τους 175 ασθενείς αξιολογήθηκε ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων δύο εβδομάδες αργότερα. Παρατηρήθηκε μια σημαντική μείωση σε σχέση με την πρώτη μέτρηση, ενώ στους 10 ασθενείς που αρχικά δεν είχαν ανιχνευτεί, παρέμειναν μη ανιχνεύσιμα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της μελέτης, ήταν ότι ο τίτλος των εξουδετερικών αντισωμάτων ήταν σημαντικά υψηλότερος στους γηραιότερους ασθενείς συγκριτικά με τους νεότερους. Οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας είχαν επίσης υψηλότερες τιμές C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και μικρότερο αριθμό λεμφοκυττάρων κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο συγκριτικά με τους νεότερους.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς καταλήγουν ότι τα αποτελέσματά τους είναι προκαταρκτικά και απαιτούνται περαιτέρω σχετικές μελέτες, ενώ η ικανότητα των εμβολίων να επάγουν ανοσιακή απάντηση και η πιθανή ανάγκη για επαναληπτική δόση, θα αξιολογηθεί στις τρέχουσες κλινικές μελέτες εμβολίων.

177 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

Ανακοινώθηκαν σήμερα, Σάββατο 29 Αυγούστου 2020, 177 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ ένας θάνατος καταγράφηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 177, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 9.977 (ημερήσια μεταβολή +1.8%), εκ των οποίων 55.6% άνδρες.

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 260 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 36 (69.4% άνδρες).

Από το σύνολο των 9977 κρουσμάτων, 2033 (20.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 4402 (44.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 260 θανάτους συνολικά στη χώρα. 92 (35.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Αναλυτικά:

20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

54 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 8 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

32 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 17 αναφέρουν σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 14 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

1 στην Π.Ε. Αχαΐας

1 στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 στην Π.Ε. Γρεβενών

2 στην Π.Ε. Δράμας

1 στη Π.Ε. Ηλείας

3 στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

4 στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

3 στη Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα

4 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

1 στην Π.Ε. Κέρκυρας

6 Π.Ε. Κοζάνης

1 στην Π.Ε. Κορινθίας

2 στην Π.Ε. Κυκλάδων

1 στην Π.Ε. Λάρισας

3 στην Π.Ε. Λέσβου

2 στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 στην Π.Ε. Ξάνθης

7 στη Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

4 στη Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα

1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου

2 στην Π.Ε. Σερρών

3 στην Π.Ε. Τρικάλων

1 στην Π.Ε. Φωκίδας

1 στην Π.Ε. Χαλκιδικής

5 στην Π.Ε. Χανίων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

2 στην Π.Ε. Χίου

1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Κορονοϊόςεπιστημονική έρευνααντισώματαΕΚΠΑ