Κορονοϊός: Πώς θα αντιμετωπιστεί η μεγάλη απειλή για τα γηροκομεία και τις ανοιχτές δομές
NewsroomΔιαστάσεις έχει πάρει η διασπορά του κορονοϊού σε διάφορες δομές της χώρας, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στις Αρχές. Αρχικό μέλημα των υπευθύνων είναι ο περιορισμός, η ιχνηλάτηση αλλά και η διεξαγωγή μαζικών τεστ ως πρόληψη. Τα γηροκομεία είναι μία από τις δομές που εκτός από πλήθος κρουσμάτων έχει προκαλέσει και μεγάλο αριθμό θυμάτων από τον κορονοϊό, και είναι πλέον η δομή που είναι στο επίκεντρο των επιχειρησιακών πλάνων της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη δομή που απασχολεί, καθώς και αυτές των προσφύγων απαιτούν μεγάλη προσοχή, ενώ την Πέμπτη, προστέθηκε και δομή Τοξικοεξαρτημένων Αστέγων στην Αθήνα.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μίλησε στο Open Tv για το θέμα των κρουσμάτων που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες δομές, ενώ εξέθεσε τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εξάπλωσης του κορονοϊού σε αυτές. «Όταν μία δομή είναι ανοιχτή όπως στη Μυτιλήνη, δεν είναι δύσκολο να μεταδοθεί ο ιός, μπορεί να συμβεί, αφού μπαίνει και βγαίνει κόσμος» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Υπάρχουν σαφείς εντολές προς τις διοικήσεις των δομών. Δεν είναι εφικτό ωστόσο να μην έχουμε ποτέ κανένα κρούσμα».
Πάντως ο κ. Παναγιωτακόπουλος δήλωσε αισιόδοξος: «Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ότι ήμασταν την άνοιξη. Έχουμε μάθει κάποια πράγματα. Είμαστε πιο εκπαιδευμένοι πλέον. Όλα είναι καλύτερα».
Τέλος αναφερόμενος στο κενό αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας είπε: «Θα καλυφθεί το κενό του, από άλλα εργαστήρια. Είναι θέμα ημερών. Δεν είναι ευχάριστο αλλά μπορεί να βρεθεί λύση. Είναι τεχνικής φύσεως το πρόβλημα».
Παγώνη: Ανησυχούμε για τις δομές
Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Open Tv, αναφέρθηκε με τη σειρά της στα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στα γηροκομεία εκφράζοντας την ανησυχία της. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να κρατήσουμε χαμηλά τους αριθμούς των κρουσμάτων. Οι διασωληνώσεις είναι 39, αυξήθηκαν σε ένα μήνα» είπε αρχικά και συνέχισε: «Μας ανησυχούν τα φαινόμενα στις δομές. Ειδικά στα γηροκομεία γιατί έχουμε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Είναι δύσκολη η αποσωληνωσή των ηλικιωμένων. Το μόνο «καλό» είναι ότι στις κλειστές δομές έχουμε καλή ιχνηλάτηση».
Επιπλέον η κυρία Παγώνη ζήτησε προσοχή από τους νέους κατά την επιστροφή τους σε σχολεία και πανεπιστήμια. «Είναι τόσο επιθετικός ο covid και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί η μετάδοση είναι άμεση. Πρέπει να το καταλάβετε όλοι. Είναι πολύ μεταδοτικός και μολυσματικός. Και απευθύνομαι για τελευταία φορά στους νέους. Έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι, όμως θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Θα γυρίσουν στα πανεπιστήμια και στα σχολεία. Έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο εχθρό. Ο κορονοϊός κάθε ημέρα μας δίνει νέα στοιχεία».
«Πρέπει να είναι ασφαλές το εμβόλιο»
Η κυρία Παγώνη μίλησε και για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναμένεται αρχές του 2021. «Όλοι περιμένουμε το εμβόλιο. Πακέτο θα είναι με το φάρμακο. Ελπίζουμε να τελειώσουν οι μελέτες και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι. Υπάρχει και ένα ερωτηματικό όταν συνυπάρξουν οι δύο ιοί, κορονοϊός και γρίπης» τόνισε, ενώ εξήγησε τις διαδικασίες με τον ερχομό του εμβολίου:
«Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από το 2021, οπότε θα τελειώσουμε κατά τον Απρίλιο στη χώρα μας. Η τρίτη φάση των ελέγχων του εμβολίου είναι η πιο κρίσιμη. Πρέπει να είναι ασφαλές το εμβόλιο. Για να δημιουργηθούν τα εμβόλια θέλουν κανονικά από 2 έως 6 χρόνια. Ωστόσο στην περίπτωση του κορονοϊού έπεσαν πολλά χρήματα και έτσι έτρεξε πιο γρήγορα η διαδικασία».
- Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
- Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
- Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
- Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις