Ελλάδα|08.09.2020 19:16

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τους γονείς αν τα παιδιά νοσήσουν

Newsroom

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς για το άνοιγμα των σχολείων σε όλη τη χώρα. Λόγω κορονοϊού, το άνοιγμα των σχολείων μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα από την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους 2020 - 2021. Η κυβέρνηση μάλιστακατέθεσε στη Βουλή νέο μέτρο, το οποίο προβλέπει ειδική άδεια σε γονείς - εργαζόμενους, σε περίπτωση που τα παιδιά τους νοσήσουν από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, το νέο μέτρο προβλέπει ότι οι γονείς δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των παιδιών για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο διάστημα σε περίπτωση που με ιατρική γνωμάτευση αυτό κρίνεται απαραίτητο ή σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού.

Η νέα άδεια αφορά εργαζόμενους-γονείς βρεφών και παιδιών, προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό και χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στην νοσηλεία των παιδιών. Αν και δεν θα νοσούν κατ αρχήν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, όποτε θα δικαιούνται την νέα ειδική άδεια.

Η νέα ειδική άδεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος. Οι γονείς θα λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά ένα τρίτο από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους.

Πώς θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός στα σχολεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο αγιασμός για το σχολικό έτος 2020 - 2021 εξαιτίας των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων για τον κορονοϊό, θα πραγματοποιηθεί ως εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι ο καθιερωμένος Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 στον αύλειο χώρο των σχολείων, μετά από συνεννόηση του/της Διευθυντή/ντριας με τους ιερείς του οικείου ναού, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και στη συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι λοιποί μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί. Παρακαλούμε να ενημερώσετε τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς σας».

παιδιάΚορονοϊόςάδειασχολείο