Ελλάδα|09.09.2020 14:40

Μόρια: Αστυνομικοί αναγκάστηκαν να απελευθερώσουν κρατούμενους της δομής

Newsroom

Για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικράτησε στη Μόρια μίλησε στο Open Tv ο Αργύρης Σύβρης, αστυνομικός και κάτοικος της περιοχής. Ο καταυλισμός των προσφύγων, στον οποίο διαβιούν πάνω από 12.500 άνθρωποι έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.

Ο κύριος Σύβρης έκανε μία σοβαρότατη καταγγελία καθώς -όπως αποκάλυψε- συνάδελφοί του αναγκάστηκαν, προκειμένου να μην καούν άνθρωποι, να απελευθερώσουν κρατούμενους. «Το χειρότερο είναι ότι συνάδελφοί μου αναγκάστηκαν να αφήσουν ελεύθερους κρατούμενους. Γύρω στα 250 άτομα. Ατομα χαμηλού προφίλ ή που θα έπρεπε να επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε: «Παντού βάζανε φωτιές. Δεν μπορούσαν να ελέγξουν την κατάσταση. Κάηκε μία μεγάλη δασική έκταση της περιοχής. Ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Περιμένουμε πλέον να μετρήσουμε τις πληγές μας».

Σχολιάζοντας τα γεγονότα, ο αστυνομικός της περιοχής τόνισε: «Πλέον οι αιρετοί να βάλουν ένα τέλος στη Μόρια που βασανίζεται εδώ και πέντε χρόνια. Πρέπει να μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι. Υπάρχει ένας διχασμός στο νησί λόγω της καθυστέρησης της αποσυμφόρησης. Ωστε να δημιουργηθεί μία ασφαλής δομή, ώστε να μην επηρεάζεται και ο γηγενής πληθυσμός. Πρέπει να είναι μέχρι 5.000 ώστε να μην ελεγχθεί. Ευτυχώς ως έναν βαθμό καταφέραμε να μην υπάρχουν επιπλοκές ανάμεσα σε γηγενείς και μετανάστες στα τελευταία γεγονότα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης.

ΚορονοϊόςμετανάστεςπρόσφυγεςκαταυλισμόςΜυτιλήνηΜόριαφωτιάΚΥΤ