Ελλάδα|11.09.2020 20:57

Μόρια: Οι ύποπτες κινήσεις και τα μηνύματα λίγο πριν παραδοθεί η δομή στις φλόγες

Newsroom

Το Open αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τις υπόγειες διαδρομές και τις ζυμώσεις που οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή του ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου, όπου οι εμπρησμοί αφάνισαν τη μεγαλύτερη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

Κάποιοι φαίνεται πως περίμεναν - αν όχι προετοίμαζαν - για αρκετό καιρό όσα ακολούθησαν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έξι ημέρες πριν τη μεγάλη φωτιά και μόλις ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη δομή στη Μόριας, σελίδες συγκεκριμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «φούντωναν» το κλίμα. Ειδικότερα, μήνυμα ανέφερε το εξής: «Το υπουργέιο Μετανάστευσης και Ασύλου ήδη προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει για να έχει πολιτικό κέρδος και δηλώνει πως αυτό το περιστατικό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής στη Μόρια, με λίγα λόγια, μιας φυλακής».

Όσοι διέμεναν στη Μόρια είχαν πειστεί ότι έπρεπε να κάνουν κάτι δραστικό για να βρουν τρόπο διαφυγής. Στις 22 Αυγούστου, λογαριασμοί μεταναστών στα social media διακινούσαν το βίντεο που παρουσιάζει το ρεπορτάζ του Open με ορμητήριο επίσημες σελίδες που διατηρούν κάποιες ΜΚΟ. Το μήνυμα ήταν σαφές: από τη μία η Λέσβος που μέσα στο καλοκαίρι είχε βρει τους κανονικούς της ρυθμούς και από την άλλη η δομή στη Μόρια όπου τα συρματοπλέγματα υψώνονταν ολοένα και περισσότερο.

Η Μόρια παραδίδεται στις φλόγες ξανά και ξανά. Συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων κινούνται με τρόπο που δεν προδίδει κανέναν πανικό. Τουλάχιστον δέκα άτομα ελέγχουν και τις σκηνές για να σιγουρευτούν πως δεν έχει μείνει κανείς μέσα. Ακόμη και τότε μετά την καταστροφή, μέλη συγκεκριμένων ΜΚΟ δικαιολογούν όσα συνέβησαν.

ΜΚΟ στην Ελλάδα

  • Στις αρχές του 2020 στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν 400 ΜΚΟ 
  • Τον Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε από την κυβέρνηση η εκκαθάριση του μητρώου  
  • Σήμερα, 101 ΜΚΟ έχουν περάσει την 1η φάση της εκκαθάρισης, πολλές από αυτές έχουν εκπροσώπους τους στη Λέσβο.

Άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων ανταλλάσσουν κατηγορίες ακόμα και με βίντεο όπως αυτό που παρουσιάζει το Open και δείχνει Άραβες να ισχυρίζονται ότι Αφγανοί έβαλαν την πρώτη φορά στη δομή. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι ποιοι υποκίνησαν τα χέρια που κατέστρεψαν ολοσχερώς το ΚΥΤ της Μόριας.

Φόβοι για επεισόδια και σε άλλα προσφυγικά κέντρα

Έκτακτα μέτρα έχουμε από τις αρχές και για τα υπόλοιπα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά καθώς υπάρχουν φόβοι για νέα επεισόδια. Οι αρχές σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν αυτό που έγινε στη Μόρια να λειτουργήσει ως ντόμινο στις δομές φιλοξενίες. Κάποιες από τις δομές, μάλιστα, είναι ήδη σε καραντίνα ενώ ορισμένες έχουν θετικά κρούσματα κορονοϊού σε απομόνωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, τα νέα μέτρα προβλέπουν

  • Να αυξηθούν οι περιπολίες γύρω από τα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα
  • Θα ενισχυθούν οι σκοπιές στα κέντρα φιλοξενίας με αστυνομικούς ακόμα και με ΟΠΚΕ αν χρειαστεί
  • Θα ενεργοποιηθεί το σύστημα πληροφοριοδοτών της Ασφάλειας στα κέντρα καθώς οι αρχές θέλουν να ακούν και να βλέπουν τι συμβαίνει μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, ώστε εάν κάτι έχει ξεκινήσει να οργανώνεται να σταματήσει στην αρχή του  
  • Εστίαση στα social media καθώς μέσα από αυτά κάποιοι οργάνωναν το πώς θα έπρεπε να κάνουν τους αλλοδαπούς στη Μόρια συμμορία επαναστατών σε περίπτωση που θα έπρεπε λόγω κορονοϊού να μπουν σε καραντίνα.

μετανάστεςΜΚΟπρόσφυγεςΚΥΤμέτραΜόρια