Ελλάδα|12.09.2020 22:45

Άνοιγμα σχολείων: Με το «σταγονόμετρο» οι μάσκες - Αγώνας δρόμου από κυβέρνηση και δήμους

Newsroom

Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι το άνοιγμα των σχολείων για την έναρξη αυτής της ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς κι ενώ έχει γίνει γνωστό εδώ και ημέρες πως απαραίτητη προϋπόθεση για την παρουσία των μαθητών στις τάξεις θα είναι η χρήση μάσκας, φαίνεται πως η διανομή τους αποδεικνύεται στο «παρά 5» μια δύσκολη υπόθεση. 

Όπως μετέδωσε το OPEN TV, με το... σταγονόμετρο φτάνουν στις σχολικές μονάδες οι δωρεάν μάσκες, με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς να αγοράζουν, εκτός από τα σχολικά είδη και το απαραίτητο «αξεσουάρ» για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς που θα χτυπήσει τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, σε αγώνα δρόμου επιδίδονται κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να φτάσουν έγκαιρα οι δωρεάν μάσκες στα σχολεία. 

Περισσότερα στο βίντεο του OPEN TV που ακολουθεί: 

Εμπλοκή στη χορήγηση δύο μασκών ανά μαθητή

Πάντως, μόλις λίγα 24ωρα πριν από το άνοιγμα των σχολείων, αρκετοί μαθητές και γονείς αναρωτιούνται γιατί θα ληφθεί μία μάσκα αντί για δύο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, στους μαθητές. Η αλήθεια είναι πως αν και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί περιελάμβαναν δύο μάσκες ανά μαθητή κάτι τέτοιο φαίνεται να ανατρέπεται. Και αυτό διότι οι μαθητές θα λάβουν τελικά μία μάσκα. 

Η εμπλοκή στον αρχικό σχεδιασμό προκλήθηκε από το γεγονός ότι το ΣΤ' Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε τρεις από τους 25 προμηθευτές μασκών, καθώς δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα που προβλέπει η νομοθεσία. Το Κλιμάκιο επεξεργάστηκε 25 συμβάσεις που αφορούσαν την προμήθεια μεγάλου αριθμού μασκών, οι οποίες πρόκειται να διανεμηθούν στα σχολεία.

Από τους 25 υποψήφιους αναδόχους-προμηθευτές μασκών, κρίθηκε από το ΣΤ΄ Κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ότι οι 22 έχουν τις προβλεπόμενες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις να αναλάβουν την προμήθεια μασκών, ενώ αντίθετα τρεις «κόπηκαν», καθώς, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, υπήρξαν παραλείψεις στα έγγραφα που προσκόμισαν οι υποψήφιοι ανάδοχοι -προμηθευτές. Οι παραλείψεις αφορούσαν στο γεγονός ότι ότι δεν προσκόμισαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα αναγκαία πιστοποιητικά που απαιτεί η νομοθεσία για τις προμήθειες, όπως είναι αντίγραφο ποινικού μητρώου και άλλα σχετικά έγγραφα.

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε από το ΣΤ' Κλιμάκιο, στο οποίο προήδρευε ο σύμβουλος Δημήτριος Πέππας και εισηγητής ήταν ο πάρεδρος Νικόλαος Σταματίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Με ποια μάσκα πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία

Διευκρινίσεις ως προς το ποια μάσκα θα πρέπει να φορούν οι μαθητές στα σχολεία, έδωσαν οι αρμόδιοι κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορoνοϊό. Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, οι μαθητές έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών που έχουν δοθεί. Πιο συγκεκριμένα: 

  • Υπάρχει μια κατηγορία μαθητών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, για τους οποίους δεν προσμετρώνται απουσίες για να μείνουν σπίτι.
  • Μια δεύτερη κατηγορία, για συγκεκριμένες περιπτώσεις ιατρικές, τις οποίες έχει υποδείξει η αρμόδια επιτροπή. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, αυτή η κατηγορία των μαθητών, μπορεί να μην φοράει μάσκα για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους, αλλά μπορεί να βρίσκεται στο σχολείο.
  • Υπάρχει μια τρίτη κατηγορία, όπου μπορεί στη βάση σύστασης θεράποντος ιατρού, να συστήνεται κάποια άλλη μάσκα.
Κορονοϊόςσχολείαμάσκαάνοιγμα σχολείων