Ελλάδα|14.09.2020 13:33

Aνοιγμα σχολείων: Πρώτο κουδούνι με μάσκες, μέτρα προστασίας αλλά και «αντιρρησίες»

Newsroom

Ένα διαφορετικό «πρώτο κουδούνι» χτύπησε τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στα σχολεία. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε νέα δεδομένα και έτσι, το παζλ της λειτουργίας των σχολείων φέτος συνθέτουν κομμάτια από μία μακρά λίστα μέτρων πρόληψης, βασικότερα εκ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο σχολαστικός καθαρισμός χεριών, αιθουσών και εξοπλισμού.

Σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς έρχονται να προστεθούν και οι υποστηρικτές του κινήματος της αντι-μάσκας στα σχολεία με τους γονείς που πρωτοστατούσαν στις διαδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας να απαγορεύουν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο με μάσκα κατά την πρώτη μέρα του ανοίγματος και του αγιασμού.

Οι αντιρρησίες και το κίνημα της αντι-μάσκας

«Κρούσματα» αντιρρησιών είχαμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πατέρα στη Δυτική Θεσσαλονίκη που είπε ότι «τα παιδιά το πολύ-πολύ να μην πάνε ένα χρόνο στο σχολείο» θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφασή του να μην επιτρέψει στα δύο παιδιά του να φορέσουν μάσκα για να προστατεύσουν εαυτούς, συμμαθητές κι εκπαιδευτικούς από τον κορονοϊό.

Ερωτηθείς γιατί πήρε την απόφαση αυτή ενώ πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο πατέρας απάντησε «αν υπήρχε πανδημία θα έπρεπε να σωριαζόμασταν όλοι κάτω». «Είμαστε η μοναδική χώρα που γίνεται αυτό, 9 χρονών παιδάκια να τα υποχρεώσουμε να φορέσουν μάσκα» συνέχισε με τα επιχειρήματά του. «Τα παιδιά το πολύ-πολύ να μην πάνε έναν χρόνο σχολείο. Σε έναν χρόνο θα δούμε τα άλλα τα παιδάκια τι συμπτώματα θα έχουν» κατέληξε ο πατέρας των δύο παιδιών αφήνοντας τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.

Την ίδια ώρα, σε δημοτικό σχολέιο της Κρήτης, γονείς δηλώνουν αποφασισμένοι να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εξαιτίας της χρήσης μάσκας. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι ίδιοι τη Δευτέρα το πρωί πήγαν στο δημοτικό των Γουρνών χωρίς τα παιδιά κρατώντας ιατρικές μάσκες στις οποίες είχαν γράψει διάφορα μηνύματα διαμαρτυρίας. «Φίμουτρο Ελεύθερου Λόγου», «Ν. 4682/20 Παιδομάζωμα Ετοιμαστείτε» είναι κάποια από τα μηνύματα που αναγράφονται στις μάσκες. Μάλιστα, όπως ανέφεραν στο cretapost, σε περίπτωση που αυτός ο νόμος για τις μάσκες στα σχολεία δεν αλλάξει, είναι διατεθειμένοι να τα κρατήσουν στο σπίτι τους για να είναι ασφαλή.

Επίσης, μια μητέρα 5 παιδιών μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις ενστάσεις που έχει στην χρήση μάσκας, την οποία ούτε και η ίδια φορούσε, ενώ τόνισε ότι δεν θέλει τα παιδιά της να φορέσουν μάσκα. Παράλληλα, κρατούσε ανά χείρας μία τετρασέλιδη «υπεύθυνη δήλωση», την οποία απαιτούσε να υπογράψουν οι εκπαιδευτικοί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ό,τι μπορεί να προκύψει στα παιδιά της από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Μέτρα προστασίας και πρόληψης

Στο επίκεντρο της σημερινής, πρώτης ημέρας στο σχολείο βρέθηκαν στο επίκεντρο τα μέτρα προστασίας, καθώς οι εκπαιδευτικοί ήταν επιφορτισμένοι με την επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, και γενικότερα των μέτρων προστασίας και πρόληψης, που έχει καθορίσει ο ΕΟΔΥ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

Γενικότερα, από τους ειδικούς έχει τονιστεί ότι κανένα μέτρο από μόνο του δεν αρκεί και πρέπει να υπάρχουν πολλά μέτρα σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να πετύχει ο σκοπός του περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (όπως π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο). Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας. Όσον αφορά στις μικρές ηλικίες, μέχρι 10 ετών, αναμένεται να υπάρξει ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.

Το πρώτο κουδούνι

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε στις 8.15 ακριβώς, με τους μαθητές να μπαίνουν στις αίθουσες έως ότου γίνει ο αγιασμός (σε διαφορετικές ώρες για κάθε σχολική μονάδα). Στις περισσότερες σχολικές μονάδες οι μαθητές παραλάμβαναν κατά την είσοδό τους από μία μάσκα και ένα παγούρι νερού, αλλά σε αρκετά σχολεία δεν είχαν φτάσει τίποτα από τα δύο καθώς οι διευθυντές των σχολείων δεν είχαν κάνει τις σχετικές παραλαβές από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οσο για τους γονείς σχεδόν στο σύνολό τους ,είχαν φροντίσει να προμηθεύσουν τα παιδιά τους με όμορφες πολύχρωμες μάσκες, τις οποίες τους φόρεσαν, λίγο πριν μπουν στα προαύλια των σχολείων.     

Κεραμέως: Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι

«Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι», τονίζει στο μήνυμά της για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. «Επιστρέφουμε στα θρανία, τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους δασκάλους και τους καθηγητές μας, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Μαθαίνουμε ασφαλείς», αναφέρει.

Ευχόμενη καλή σχολική χρονιά σε όλες και σε όλους, η υπουργός σημειώνει ότι οι προτεραιότητες είναι δύο: αφ' ενός να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η «απαραίτητη για όλους εκπαιδευτική διαδικασία», αφ' ετέρου να προστατευτεί η «πολύτιμη υγεία των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών μας, των οικογενειών μας».

«Μια νέα χρονιά ξεκινά γεμάτη όρεξη για μάθηση, ελπίδες, προσδοκίες, αλλά και με τις ιδιαιτερότητες μίας νέας κανονικότητας», υπογραμμίζει η κ. Κεραμέως και καταλήγει: «Τους περασμένους μήνες δοκιμαστήκαμε πολύ. Όμως προσαρμοστήκαμε, αλλάξαμε τις συνήθειές μας και βγήκαμε νικητές. Έτσι και τώρα, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι».

Κορονοϊόςυπουργείο ΠαιδείαςΝίκη Κεραμέωςάνοιγμα σχολείωνμάσκα