Ελλάδα|17.09.2020 16:54

Κορονοϊός: Lockdown στην Αττική αν δεν πιάσουν τα μέτρα - Μάσκες παντού, λένε οι επιστήμονες

Newsroom

Με εκτενή αναφορά στην Αττική ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός lockdown αν δεν τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού και αν δεν μειωθούν τα κρούσματα, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή η Αττική βρίσκεται μεταξύ «μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου», σημειώνοντας ότι «με τρία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατατάσσεται στον μέτριο κίνδυνο, την ίδια ώρα, όμως, εμφανίζει αυξημένη επιβάρυνση στις ΜΕΘ καθώς δύο στις τρεις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένες και αυτό την τοποθετεί στον υψηλό κίνδυνο».

«Πρέπει να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό και να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών για να μην χρειαστούν νέα μέτρα», τόνισε ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν το κάνουμε το οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα είναι βαρύτερο». «Η κυβέρνηση θα παίρνει όποια μέτρα χρειάζονται», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι «αν έχουμε επιδείνωση μπορεί - όπως γίνεται τώρα στην Αττική - να εντείνονται τα μέτρα».

Αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις για τον κορονοϊό, ο κ. Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα μας τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πέτσας, στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα βρισκόταν στην 124η θέση διεθνώς - και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 3.817 κρούσματα - στη χώρα μας είχαμε 1.319 κρούσματα, δηλαδή ο εθνικός μέσος όρος είναι τρεις φορές μικρότερος, όπως σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, η Ελλάδα βρίσκεται στην 110η θέση διεθνώς. Με τον διεθνή μέσο όρο στους 120,6 θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 30.

Σύψας: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα lockdown στην Αττική

Με τη φράση «ποτέ μη λες ποτέ» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, προειδοποίησε πως - ειδικά για την Αττική - το lockdown όχι μόνο δεν αποκλείεται αλλά μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Κι αν ο κορονοϊός συνεχίσει ανεξέλεγκτος, έρχεται περιορισμός μετακινήσεων, όπως ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχω ακούσει ότι δεν θα γίνει ποτέ lockdown. Η απάντηση είναι ότι αν χρειαστεί, θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, το πρωί της Πέμπτης, 17 Σεπτεμβρίου, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, στον ΑΝΤ1. Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της ανησυχίας.

Με την Αττική να χτυπάει για άλλη μια φορά «κόκκινο» και να είναι… πρωτεύουσα των κρουσμάτων, ο Νίκος Σύψας ξεκαθάρισε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα έχουμε lockdown, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Παναγιωτόπουλος: Να φοράμε μάσκες ακόμα και στους δρόμους

«Είμαστε σε μια σταθερή αύξηση, όχι όμως εκθετική, δηλαδή κάθε μέρα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την προηγούμενη, αλλά δεν είμαστε σε ύφεση και εκεί είναι το στοίχημα. Είμαστε σε μια σταθερά κρίσιμη κατάσταση». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα εξήγησε πως αν μπούμε σε εκθετική κατάσταση τα πράγματα μετά δεν θα ελέγχονται καθόλου ενώ έκανε σαφές πως τώρα είναι η ώρα για πραγματικά ισχυρά μέτρα όχι λίγο αργότερα. Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η μάσκα στο δρόμο είναι και αυτή μέσα στην δέσμη μέτρων που μπορεί να εφαρμοστούν και χαρακτήρισε «υπερβολή» το κλείσιμο των σχολείων, ενώ, όπως υπογράμμισε, «ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες, να μην αναμειγνύονται τα τμήματα μεταξύ τους ώστε να εφαρμόζεται το κριτήριο της απόστασης και σε περίπτωση κρούσματος να μένει σε καραντίνα μόνο το τμήμα και όχι όλο το σχολείο».

Γώγος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα μέτρα αν δεν μειωθούν τα κρούσματα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα έκτακτα μέτρα, σε περίπτωση που δεν μειωθούν τα κρούσματα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ανέφερε, δεν θεωρεί πως θα δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο αν δεν αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση, τα μέτρα θα επεκτείνονται.

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε, επίσης, και στις λαϊκές αγορές, λέγοντας πως τα νέα μέτρα επιβάλλουν την αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς «με τις μάσκες προστατεύει ο ένας τον άλλο». «Αστυνόμευση δεν μπορεί να υπάρξει σε κάθε πάγκο, επομένως ο καθένας πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού», υποστήριξε.

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο κ. Γώγος τόνισε πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση» και πως «πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια με καινούρια λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς». «Η μάσκα βοηθά (στα λεωφορεία), αλλά χρειάζονται και αποστάσεις», σχολίασε.

Όσο για την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση, ο καθηγητής ανέφερε πως είναι ένα απόκτημα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως μέθοδοι αποφυγής συγχρωτισμού. Για τα σχολεία, υποστήριξε πως «τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί δεν προέρχονται από διασπορά μέσα στο κτίριο, αλλά έρχονται από έξω. Επομένως, και επειδή είναι αρχή ακόμα, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή».

Σε περίπτωση κρουσμάτων, «η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Πρέπει ο υπεύθυνος του σχολείου να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο της εκπαίδευσης και τον υπεύθυνο της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια και να συναποφασίσουν με τη βοήθεια των ειδικών». Για τη χρήση μάσκας, τόνισε πως «μας προστατεύει από τα ασυμπτωματικά άτομα και πως δε δημιουργεί προβλήματα σε ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα».

έκτακτα μέτραΚορονοϊόςΜέσα Μαζικής ΜεταφοράςσχολείαΑττικήμάσκαlockdown