Ελλάδα|17.09.2020 22:40

Αυθαίρετα: Παράταση των δηλώσεων έως το τέλος της χρονιάς ζητεί και το ΤΕΕ

Μαρία Λιλιοπούλου

Στα άκρα κοντεύουν να φτάσουν οι σχέσεις του τεχνικού κλάδου με το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αιχμή την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου να μη δοθεί καμία άλλη παράταση στην προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, η οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και απειλεί να αφήσει εκτός ρύθμισης χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα.

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, δηλαδή όσα είναι παντελώς αυθαίρετα ή έχουν μεγάλες υπερβάσεις, για τα οποία ο ορίζοντας νομιμοποίησης στενεύει με τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες να σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πλέον η χρονική δυνατότητα να διεκπεραιωθεί το σύνολο των υποθέσεων.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) ζητεί επίσημα για ακόμα μία φορά παράταση στις δηλώσεις διευκρινίζοντας πως είναι αναγκαίο να συμβαδίσει η τελική προθεσμία με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα ξεκινήσει από την αρχή του νέου έτους και θα αποτυπώνει κάθε κτίσμα στην πραγματική, σημερινή κατάσταση (as-is).

Με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη σήμερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ζητεί εκ νέου παράταση μέχρι το τέλος του έτους για την προθεσμία υποβολής δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών. Ο κ. Στασινός αναλύει στην επιστολή του τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη της Πολιτείας αλλά και των έκτακτων συνθηκών και εμποδίζουν την έγκαιρη και ορθή ολοκλήρωση νέων δηλώσεων αυθαιρέτων, ακόμη και στις περιπτώσεις που εγκαίρως έχει ενδιαφερθεί ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός έχει επιτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του.

Επισημαίνει επίσης περιπτώσεις που είναι αδύνατον να ενταχθούν δηλώσεις μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από αυτό.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κρίνει απαραίτητη τη μετάθεση τουλάχιστον για ένα εξάμηνο των προθεσμιών ολοκλήρωσης – περαίωσης υφιστάμενων – παλαιότερων δηλώσεων (με την υποβολή των εκκρεμών δικαιολογητικών, σχεδίων κλπ) ώστε να μειωθεί ο φόρτος που αναλαμβάνουν τώρα οι μηχανικοί και να μη συμβαδίζουν οι προθεσμίες νέων δηλώσεων και περαίωσης παλαιότερων.

Οι Έλληνες μηχανικοί (περισσότεροι από 27.000 χρήστες του πληροφοριακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων του ΤΕΕ) που έχουν αναλάβει από την Πολιτεία την ευθύνη να καταγράψουν κάθε αυθαίρετη κατασκευή που οι ιδιοκτήτες τους παρακινούνται να δηλώσουν, «κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται αλλά δεδομένων των προβλημάτων αυτό καθίσταται ανθρωπίνως αδύνατο, ειδικά για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5» επισημαίνει ο κ. Στασινός.

Εξηγεί μάλιστα ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία αυθαιρέτων απαιτείται τεχνικός έλεγχος – αυτοψία και εν τέλει σύγκριση με κάθε σχετικό δικαιολογητικό και έγγραφο που έχει ο πολίτης στη διάθεσή του. Αν δεν έχει ο πολίτης στην κατοχή του τα έγγραφα αυτά, ο μηχανικός υποχρεούται να τα αναζητήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες – πλέον της δικής του προσωπικής εργασίας για τον υπολογισμό του είδους της αυθαιρεσίας και των λεπτομερειών κάθε δήλωσης που απαιτεί ο νόμος. Αυτά αποτελούν προϋπόθεση τόσο για την καταγραφή της έκτασης της αυθαιρεσίας όσο και για τον υπολογισμό παραβόλου και προστίμου, ώστε ο πολίτης να δεχθεί εν τέλει να προχωρήσει στις ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αδύνατον να ενταχθούν δηλώσεις μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου με τα βασικότερα προβλήματα να είναι:

- ο δασικός χαρακτήρας ή μη της έκτασης που βρίσκεται το ακίνητο, ώστε να είναι σαφές αν μπορεί να ενταχθεί ή μη στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων

- οι περιπτώσεις ακινήτων που δεν υπάρχουν στο αρχείο του ιδιοκτήτη βεβαιώσεις από το δασαρχείο για το χαρακτήρα της έκτασης, καθώς το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοσή της υπερβαίνει κατά πολύ το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την τελική προθεσμία, «όπως γνωρίζει καλά το ΥΠΕΝ που έχει την ευθύνη και αυτής».

- Οι περιπτώσεις ακινήτων με μεγάλες υπερβάσεις δόμησης που δεν υπάρχουν στο αρχείο του ιδιοκτήτη τα εγκεκριμένα – θεωρημένα από τις κατά τόπους Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) σχέδια και το έγγραφο της οικοδομικής άδειας, καθώς σε κάθε τέτοια περίπτωση απαιτείται η αναζήτηση και εύρεση των αντιγράφων από το αρχείο των ΥΔΟΜ που τους τελευταίους 6 μήνες τα χορηγούν μόνο κατόπιν ραντεβού που προγραμματίζονται μετά από 1,2 και 3 μήνες (αναλόγως περιοχής) λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται έναντι της πανδημίας

- Στην εξαιρετικά συχνή περίπτωση της έλλειψης φακέλου αντιγράφων στην οικεία ΥΔΟΜ για την τελευταία περίπτωση, απαιτείται από τη νομοθεσία ανασύσταση φακέλου προ της δήλωσης αυθαιρέτου, διαδικασία που απαιτεί επίσης, πλέον, πολύμηνη προετοιμασία.

- Στις περιπτώσεις αυθαιρέτων που απαιτείται έκδοση απόφασης – γνωμοδότησης συλλογικού οργάνου της Πολιτείας προ της ένταξης στις διατάξεις του νόμου, ο φόρτος που έχει συσσωρευτεί σε πολλές περιοχές της χώρας καθιστά αδύνατη την έγκαιρη ολοκλήρωση εντός της τρέχουσας προθεσμίας

Επιπλέον, όπως προσθέτει ο κ. Στασινός, «πέρα από τις ως άνω περιπτώσεις, η καταληκτική προθεσμία που έχει οριστεί κάνει αδύνατη στην ένταξη στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων»:

- των ακινήτων σε εκτάσεις που εκκρεμεί εξέταση αντιρρήσεων των πολιτών για τον δασικό ή μη χαρακτήρα τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου οι εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί δασικές, ο νόμος δεν επιτρέπει τη δήλωση αυθαιρέτων αλλά τυχόν δικαίωση των αντιρρήσεων, που είναι πλέον εκατοντάδες χιλιάδες όπως γνωρίζετε, θα αφήσει όσους δικαιωθούν χωρίς δυνατότητα δήλωσης της αυθαίρετης κατασκευής χωρίς δική τους ευθύνη αλλά με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας που δεν φρόντισε οι προθεσμίες δύο άμεσα συναφών διαδικασιών να συμπίπτουν.

- ακινήτων που πρέπει να εκποιηθούν (από ιδιώτες – τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ - ή το δημόσιο) έναντι χρεών – οφειλών κλπ αλλά έχουν αυθαίρετη κατασκευή, καθώς όπως γνωρίζετε κάθε μεταβίβαση ακινήτου χωρίς βεβαίωση μη ύπαρξης αυθαιρεσίας απαγορεύεται. Η άμεση επιρροή στην αξία αυτών των ακινήτων διακινδυνεύει την αποτίμηση των διαδικασιών που ακολουθούνται ή θα ακολουθηθούν.

«Πλέον όλων αυτών, ο φόρτος εργασίας των μηχανικών για τη σύννομη περαίωση των εκατομμυρίων δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και των οποίων η προθεσμία ολοκλήρωσης πλησιάζει το ίδιο χρονικό διάστημα, καθιστά σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερομένων πολιτών» επισημαίνεται στην επιστολή.

Είχε προηγηθεί η επιστολή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων – Πολιτικών Μηχανικών (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ), η οποία σε έντονο ύφος απαντούσε στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία απέκλειε κάε ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών θέτοντας μάλιστα ζήτημα «θεσμικής τάξης να σπάσει ο φαύλος κύκλος των αναβολών και των παρατάσεων».

Ο ΣΑΔΑΣ έκανε λόγο για «συκοφάντηση» του κλάδου από το υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι οι προηγούμενες δύο σύντομες παρατάσεις δε δόθηκαν τυχαία αφού «Η έλλειψη των δεδομένων και των στοιχείων που έπρεπε το κράτος να είχε χορηγήσει σε μηχανικούς και ιδιώτες, η αδυναμία των Υπηρεσιών της Διοίκησης και τα προβλήματα που προέκυψαν από τη συνεχιζόμενη πανδημία, δεν είναι ούτε θεσμική αταξία, ούτε φαύλος κύκλος, για τα οποία συκοφαντείται με αυτό το Δελτίο Τύπου ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών».

Απαντώντας μάλιστα στα περί θεσμικής τάξης, ο Σύλλογος αναφέρεται σε σειρά παραλείψεων της Πολιτείας, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

«- Είναι θέμα θεσμικής τάξης να μην έχουμε αεροφωτογραφίες.

  • Είναι θέμα θεσμικής τάξης να μην έχουμε κανονική πρόσβαση στα αρχεία των Υπηρεσιών.

  • Είναι θέμα θεσμικής τάξης να μην ξέρουμε τι είναι δασικό.

  • Είναι θέμα θεσμικής τάξης να καταλαβαίνεις αυτό που θέλεις.

  • Είναι θέμα θεσμικής τάξης να ζητάμε την εφαρμογή της ταυτότητας των κτιρίων και η απάντηση να είναι ΄΄Νέα παράταση δεν θα δοθεί!΄΄ (άσχετο).

  • Είναι θέμα θεσμικής τάξης να σε εξωθούν στην ΄΄αρπαχτή΄΄

  • Είναι θέμα θεσμικής τάξης να μην έχουμε τιμές ζώνης.

  • Είναι θέμα θεσμικής τάξης να σε στέλνουν άρον-άρον στις ουρές των αρχείων των Υπηρεσιών και παράλληλα να σε παροτρύνουν σε μέτρα προφύλαξης covid.

  • Είναι θέμα θεσμικής τάξης το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ να μην αντέχει την προκληθείσα πίεση.

  • Είναι θέμα θεσμικής τάξης να μην λειτουργούν τα αρμόδια εμπλεκόμενα γνωμοδοτικά Συμβούλια».


παράτασηΤΕΕαυθαίρετα